Lokman Hekim’in kim olduğunu araştırınız

Lokman Hekim’in kim olduğunu araştırınız
Lokman Hekim’in kim olduğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kuran-ı Kerim’de de adı geçen Lokman Hekim’in birikimini Hz. Davud’un kendisiyle olan paylaşımlarından sağladığı görülmektedir. Adına Kuran-ı Kerimde bir sure de bulunan Lokman Hekim’in, hem kendi adına hem de oğlu adına verdiği nasihatleri de Kuran’da yer almaktadır.Lokman Hekim ile ilgili elimizde maalesef kesin bilgiler bulunmamaktadır. Yalnızca bugüne kadar gelen rivayetlere göre babasının adının Baura olduğu, ayrıca babasının Hz.Eyyub’ün teyzesinin oğlu olduğu belirtilmektedir. Başka kaynaklarda Lokman Hekim’in İsrailoğulları’nın kadılığını yaptığı da belirtilmekte, “Eyle” denen bölgede yaşamış ve bu bölgede ölmüş olan bir şahsiyet olduğu belirtilmektedir.

Hikmetli nasihatleriyle destanlaşan Hazret-i Lokman -aleyhisselâm-, zâhirî ve bâtınî hekimlerin pîridir. Rivâyetlere göre Eyyûb -aleyhisselâm- ile akrabâdır ve pek çok peygamberin hizmetinde bulunmuştur.

Buna karşılık Câhiliye şiirinde ve kısas-ı enbiyâ başta olmak üzere bazı İslâmî kaynaklarda Lokman’a dair çeşitli rivayetler yer almakta ve bu rivayetlerdeki bilgilerin aynı adı taşıyan veya benzer niteliklere sahip farklı kişilere ait olduğu ve bunların birbirine karıştırıldığı ifade edilmektedir.

Gerçekte biri Kur’an’da zikredilen ve kendisine hikmet verilmesi sebebiyle Lokmânü’l-hakîm (Lokman Hekim) diye mâruf olan, diğeri ise Arap şiirinde Lokmân b. Âd olarak geçen iki kişinin mevcudiyeti yanında (Cevâd Ali, I, 316-317) zaman içinde muhtelif kişilere ait çeşitli özellikler de bu isim etrafında toplanmıştır.

İslâm’dan önce Araplar arasında uzun ömrü, bilgeliği ve darbımeselleriyle temayüz eden Lokman, Câhiliye dönemi şiirlerinde Hz. Hûd’un (a.s.) kavmine adını veren Âd’a nisbetle Lokmân b. Âd olarak geçmekte, ancak İslâmî kaynaklarda bu zatın Kur’an’da zikredilen Lokman olmadığı belirtilmektedir, (Câhiz, I, 126; Fîrûzâbâdî, VI, 90) Hz. Lokman’ın Kur’an’da örnek bir şahsiyet olarak takdim edilmesi onun Arap toplumunca bilindiğini göstermektedir.

Lokman Hekîm, bir Peygamber veya velîdir. Fakat İslâm âlimlerinin çoğu, onun peygamber değil, hikmet ve takvâ sahibi, tefekkür ehli, sâlih bir zât olduğu kanaatindedir.

103
114
103
103
28
100
100
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.