Maddenin gaz hâlinden plazma hâline geçiş için gereken şartlar

Maddenin gaz hâlinden plazma hâline geçiş için gereken şartlar
Maddenin gaz hâlinden plazma hâline geçiş için gereken şartlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Plazma, iyonize olmuş gazlara denir. Yani gaz halden plazma hale geçişe, iyonizasyon denir.

İyonlaşma, gaz moleküllerine yüksek enerji verilerek gerçekleşir. Kararlı haldeki gaz moleküllerine enerji verildiği zaman, molekülün son yörüngesinde bulunan bir elektron, bir üst yörüngeye sıçrar. Artık molekül, iyon haline gelmiştir. Bu elektron eski yörüngesine geri gelirken, ışınım yapar. Bu olaya sintilasyon denir. Bu ışınımlar birleşerek bizim gözümüzle gördüğümüz alev şekline girer.

Bu alevler, oksijen varlığında gerçekleşen yanma reaksiyonlarının bir sonucu şeklinedir. Yani oksijen olmazsa reaksiyon gerçekleşmez, alev görünmez. Yani madde plazma haline geçemez. Tetikleme olmadan da plazma görülmez. Tetikleme için çakmakların manyetosunu veya çakmak taşlarından çıkan kıvılcımları örnek verebiliriz.

Kısaca plazma haline geçiş için;

  • Oksijen varlığı
  • Tetikleme enerjisi

şarttır.

3
0
2
0
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.