Maddenin hâllerine ait temel özellikleri örnekler üzerinde karşılaştıralım

Maddenin hâllerine ait temel özellikleri örnekler üzerinde karşılaştıralım
Maddenin hâllerine ait temel özellikleri örnekler üzerinde karşılaştıralım bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Katı Maddeler

Madde tanecikleri arasındaki boşluğun en az olduğu maddeler katı maddelerdir. Katı halde olan maddelerin belirli bir şekli vardır. Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir. Bazı katı maddeler ince tanelidir. Bu da bulundukları kabın şeklini almalarını sağlar. Bunlar mısır, mercimek, tuz, toz gibi sıralanabilir.

Katı madde örnekleri

  • odun, kalem, masa, şişe, dosya, kağıt, çanta, dolap.
  • kitap, kapı, kiremit, telefon, taş, makineler, bardaklar.

Sıvı Maddeler

Madde tanecikleri arasındaki boşluklar katı maddelere kıyasla daha çoktur. Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.

Sıvı maddelere örnekler

  • Sıcak çikolata, su, ayran, pekmez, kolonya, çay, gazoz.
  • portakal suyu, deniz, kola, süt, kahve.

Gaz Maddeler

Madde tanecikleri arasındaki boşluklar sıvı ve katı maddelere kıyasla çok daha fazladır. Buhar, uçan balon içindeki hava, yelpazeyi salladığınızda yüzünüze çarpan hava gaz maddelere örnektir. Bulundukları ortama yayılan gazlar, ortaya yayıldığında uzaktan hissedilebilir. Örneğin limon kolonyası döktüğünüzde aynı ortamdaki insanlar kokuyu algılayabilir. Balon içindeki havanın dışarı çıkabilmesi bu maddelerin akışkan olduğunu gösterir. Sıvı maddelere gazlar daha çok akışkandır.

Gaz maddelere örnekler

  • Oksijen, azot, karbondioksit, helyum.
  • Hava, kokular, parfümler, sprey, LPG, buhar.

41
2
58
2
4
14
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.