Maddi ve manevi temizlik ile ilgili kompozisyon

Maddi ve manevi temizlik ile ilgili kompozisyon
Maddi ve manevi temizlik derken anlamamız gerekenler nelerdir? Peygamber Efendimizin (s.a.v) maddi ve manevi temizlik konusunda tavsiyeleri nelerdir?

Temizlik, temiz olmak insanlar için beşeri bir ihtiyaçtır. Temizlik sadece sağlıklı yaşamak için bir ihtiyaç değildir. Bunun sosyal, kültürel ve dini gereklilikleri de vardır. Dini gerekliliklerin başında temiz olmak gelir. Maddi temizliğin en önemli sebebi din bakımından ibadet etme şartlarının oluşması içindir.

Maddi olarak temizlik sağlamak insanların sağlıklı yaşaması içindir. Sağlığını koruyan bir insan ibadetlerini de yerinde yapar. Böylece maddi temizlik, manevi temizliğe kapı açar. Manevi temizlik, dıştaki maddi temizlik gibi kalbin temiz olması, ahlaklı, iyi ve güzel olarak yaşamak demektir.

Maddi temizliğin sağlanmasıyla ibadet şartları yerine gelirken, temiz bir şekilde ibadet etmek de manevi temizliğin oluşmasını sağlar. Manevi temizlik, toplumda barış, güven, adalet, birlik ve beraberliğin oluşması, aile saadetinin yaşanması için gerekli görülmektedir.

Maddi ve manevi temizliğin sağlanması insanların mutlu ve huzurlu yaşaması anlamına gelmektedir. Çünkü temizliğin sağlanması sağlık ihtiyaçlarının azalması, insanların birbirini sevmesi için gerekli görülmektedir. Gerçek bir maddi ve manevi temizliğin sağlanması insanların elindedir.

Dikkatli olmak, titiz olmak, istikrarlı bir disiplin içinde olmak insanların beşeri idrak ve iradesi ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle temizlik hem maddi hem de manevi olarak bir disiplin işidir. Bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmek gerekir.

382
271
700
34
33
32
600
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.