Mâide Suresi 11. Ayet meali, Arapça yazılışı, anlamı ve tefsiri

Mâide Suresi 11. Ayet meali, Arapça yazılışı, anlamı ve tefsiri
Mâide Suresi 11. ayeti ne anlatıyor, Mâide Suresi 11. Ayet meali, Arapça yazılışı, anlamı ve tefsiri hakkında sizlere ksıa bilgiler vereceğiz.

Mâide Suresi 11. Ayetinin Arapçası:

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ اِذْ هَمَّ قَوْمٌ اَنْ يَبْسُطُٓوا اِلَيْكُمْ اَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ اَيْدِيَهُمْ عَنْكُمْۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَۜ وَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ۟

Mâide Suresi 11. Ayetinin Meali (Anlamı):

Ey iman edenler! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Hani bir topluluk kötülük yapmak üzere size ellerini uzatmaya yeltenmişti de, Allah onların ellerini sizden geri çekmişti. Öyleyse Allah’a karşı gelmekten sakının! Mü’minler de yalnızca Allah’a güvenip dayansınlar.

Mâide Suresi 11. Ayetinin Tefsiri:

Allah Resûlü (s.a.s.) Efendimiz’e peygamberlik ihsan edilip İslâm’ı tebliğe başladıktan sonra o ve beraberindeki müslümanlar zaman zaman büyük tehlikelerle, suikastlerle yüzyüze gelmişler; her defasında Cenâb-ı Hak yardımını göndererek onları bu tehlikelere karşı korumuştur. Dolayısıyla mü’minlere burada özellikle bu husustaki ilâhî yardımları hatırlamaları ve Allah’a olan şükür, takvâ, itimat ve tevekkül hissiyatlarını artırmaları emredilmektedir.

Âyetin bu nevi umûmi iniş sebepleri yanında birtakım hususi sebepleri de olduğu rivayet edilmiştir. Onlardan biri şöyledir:

Allah Resûlü (s.a.s.), Amr b. Umeyye ed-Damrî tarafından öldürülen iki Amir’linin diyeti konusunda yardımlarını istemek üzere Nadîr oğullarına gitmişti. Efendimiz onlara gelince gizlice birbirlerine: “Muhammed’i öldürmek için bundan daha iyi bir fırsat asla elinize geçmez. Birisine emredin, onun yanında durduğu evin damına çıksın, üzerine bir kaya yuvarlasın da bizi şu adamdan kurtarıp rahata erdirsin” dediler. Amr b. Cihâş söyleneni yapmak üzere kalktığında Peygamberimiz (s.a.s.)’e Cebrâil tarafından yahudilerin bu suikastlerinin haberi geldi ve oradan ayrıldı. Bunun üzerine de bu âyet-i kerîme nâzil oldu. (Taberî, Câmi‘u’l-beyân, VI, 197)

Bu vesileyle söz İsrâiloğullarına intikal ettirilmekte, daha önce atalarına yöneltilen ilâhî tâlimatlar ve onların bu talimatlar karşısındaki tutumları hatırlatılarak tüm Ehl-i kitap Hz. Muhammed (s.a.s.)’e imana davet edilmektedir:

1
0
2
18
4
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.