Mantodaki konveksiyonel akımların nedeni

Mantodaki konveksiyonel akımların nedeni
Mantodaki konveksiyonel akımların nedeni nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mantonun alt kısımlarında yüksek sıcaklıktan dolayı yükselen maddeler üstte soğuyarak alt kısımlara dönmektedir. Bu sıcaklık farkı mantodaki konveksiyonel akımların nedenidir.

Yerküreyi üzerinde taşıyan kısma manto denir. Mantonun sıvı halde olmasından kaynaklanan karaların batma çıkma harekeleri oluşur. Mantonun sıvısı karaların yüzeyde kalmasına sağlayan temel unsurdur. Bu sıvıya mağma denmektedir. Kıta hareketlilikleri bu manto üzerinde gerçekleşmektedir.

Yerkabuğunun hemen altında sıvı halde bulunan manto yerkürenin dayanağıdır. Yeryüzüne yaklaştıkça yani çekirdekten uzaklaştıkça soğumaya başlar bu soğuma sonucunda hacminde azalma ile birlikte yoğunluğu artmaya başlar ve yoğunluk artınca diğer yoğunluğu az olan maddelerin üzerinden tekrar aşağı doğru hareket etmeye çekirdeğe doğru ilerlemeye başlar.

Fizik kanunlarına göre yoğunluğu yüksek olan maddeler, daha düşük yoğunluktaki maddeleri kendilerine doğru çeker. Dünyamızın en yoğun maddesi çekirdek olduğu için diğer maddeler yoğunluklarına göre çekirdeğin etrafında toplanmaktadır. Yerçekiminin temel etmeni merkezde bulunan çekirdektir.

Merkeze doğru inen maddeler merkeze inerek çekirdekten ısı alır. Isınan madde genleşmeye başlar. Genleşen maddenin yoğunluğunda azalma olur ve yüzeye doğru yükselmeye başlar yükselmeye başladıkça yoğunluk artamaya başlar yüzeye yaklaşınca ısısını yüzeye bırakır hacmi küçülür ve yoğunluğu artar. Tekrar çekirdeğe doğru hareket eder. Bu şeklide kısır döngü gibi görünen dairesel hareketlere konveksiyon akımları denir.

123
801
69
67
69
65
800
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.