Markete gittiğinizde nelere dikkat edeceksiniz

Markete gittiğinizde nelere dikkat edeceksiniz
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü, YouTube kanalından ve Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü, YouTube kanalından ve Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgınına yönelik kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Özlü, "uzun süre evde kalmaya hazır olun" dedi.

Sıkça tartışılan market alışverişinin nasıl yapılmasına yönelik açıklamada bulunan Tevfik Özlü, her gün markete gidilmemesini, raf aralarında dolaşılmamasını, açıkta satılan ürünlerin tercih edilmemesini, ürünleri açarken dış yüzeyle ürünün temas edilmemesi gerektiğini belirtti.

Korona günlerinde en az riskle market alışverişimizi nasıl gerçekleştirebiliriz?

  • Hayat devam ediyor. İhtiyaçlarımızın karşılanması gerekiyor. Keyfi olarak evden çıkmasak da, arada alışveriş için markete gitmemiz şart. Peki en az riskle market alışverişimizi nasıl gerçekleştirebiliriz?
  • Kronik hastalığınız var ve/veya 65 yaş üzeri iseniz alışverişinizi kendiniz yapmayın. Yardım isteyin. Evde kalın. 20 yaş altı alışverişe çıkmasın. Her gün markete gitmeyin. İhtiyaçlarınızı biriktirin. Zorunlu olduğunuzda çıkın. Marketin tenha olduğu saatleri tercih edin.
  • Maskesiz çıkmayın, markette maskesiz kişiler varsa uyarın, maskeli de olsanız diğer insanlarla 1-2 metrelik mesafeyi koruyun.
  • Marketlerde sepet, el arabası gibi herkesin dokunduğu yüzeyleri, dokunmadan önce alkollü dezenfektan veya kolonya ile dezenfekte edin.
  • Raf aralarında dolaşarak neyi alacağınız karar vermeyin. Elinizde mutlaka bir ihtiyaç listesi olsun, listedekileri bir an önce alıp çıkın. En kısa zamanda alışverişi tamamlayın
  • Ürünlere dokunmadan gözünüzle seçin. Alacağınız ürünü kendiniz poşetleyin, tezgahtarın dokunmasına izin vermeyin. Ürünlere dokunmadan gözünüzle seçin, sadece alacağınız ürüne dokunun. Alacağınız ürünü kendiniz poşetleyin, tezgahtarın dokunmasına izin vermeyin.
  • Eve gelince ürünleri poşetten çıkarıp balkona koyun ve 24 saat mümkünse dokunmayın, havalandırın. Poşetleri atın, ellerinizi su ve sabunla 30 saniye yıkayın. Ürünleri açarken dış yüzeyle ürünü temas ettirmeyin, açtıktan sonra elleriniz yıkamadan ürüne dokunmayın.
  • Sebze meyve gibi ürünleri bol su ile yıkayın, kimyasal kullanmayın. Marul, maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikleri bol suda defalarca yıkayın, mümkünse sirkeli suda biraz bekletin.
  • Aslında bunları koronasız günlerde de yapın, hep yapın, her zaman yapın.

UZUN SÜRE EVDE KALMAYA HAZIR OLUN

Tevfik Özlü’nün, “Bu süreç ne kadar devam edecek” sorusuna verdiği cevap dikkat çekti. Evde kalma süresinin uzayacağını söyleyen Özlü, “Uzun süre evde kalmaya hazır olun” dedi.

Özlü şöyle konuştu:

“2-3 haftalık süreç çok önemli. Evden çıkmayalım. Çin’de iki ayda düşüş gözlendi. Türkiye o aşamaya gelmedi, yükselme dönemindeyiz. Bizde hızlı bir artış olduğu görülüyor. Bizde durum nasıl olacak, ilk vaka sayılarına göre hızlı bir artış olduğu görülüyor. Alınan son tedbirler faydalı olabilir. Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın. Evde mutlu olmanın yollarını keşfedin.”

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.