Marketten satın aldığımız bir paket makarna hangi aşamalardan geçiyor

Marketten satın aldığımız bir paket makarna hangi aşamalardan geçiyor
Marketten satın aldığımız bir paket makarna hangi aşamalardan geçtikten sonra tüketime hazır hale gelmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günümüzde hazır olarak satın aldığımız tüketim ürünlerinin ve özellikle gıdaların belli bir üretim aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalar sağlıklı ve steril aşamalar olmak zorundadır. Çünkü gıda üretiminde alınan önlemler hastalıkların azalmasına katkı sağlar.

Marketten aldığımız bir paket makarna ilk olarak un halinde bulunmaktadır. Daha sonra hamur haline getirilmektedir. Ardından şekillendirilmekte ve kurutulmaktadır.Kurutma ve fırınlama işlemi tamamlandıktan sonra makarna paketlenerek raf için hazır hale getirilmektedir. Marketten satın alınan makarnanın macerası böylece son bulmaktadır. Yani makarna undan elde edilen bir ürün olarak tüketilmektedir.

  • Tarlaya buğday ekilir ve hasat edilir
  • Buğdaylar un fabrikasına taşınır
  • Un fabrikaları buğdayı öğütür ve irmik yapılır.
  • Makarna fabrikası unu irmik haline çevirir, su ile karıştırılır ve makarna üretilir
  • Makarnalar paketlenir marketlere götürülür
  • Makarnayı marketten satın alır ve tüketiriz.

Detaylı bilgi;

Peki, sofralarımızın özellikle de çocukların vazgeçilmesi makarna nasıl üretilmektedir?

Makarna çeşitlerinin tamamı makarna buğdayı diye adlandırılan “Durum Buğdayı”n dan yapılır. Makarna üretimi 5 temel basamakta gerçekleşir.

1. Temizleme ve Tavlama:

Makarnalık buğday irmiğe dönüştürülmeden önce buğday tanesinin fiziksel yapısı öğütülmeye uygun bir duruma getirilmelidir. Fabrikaya getirilen durum buğdayları fiziksel kirliliklere karşı öncelikle temizleme aşamalarından geçirilir. Temizleme aşamasından sonra buğdayın kolayca irmiğe dönüştürülmesi için tavlama işlemi uygulanır. Tavlama işleminde buğday tanesi belirli bir sıcaklıkta suyun içerisinde bekletilip yumuşatılır. Bu işlemin ardından buğdaya verilen su buğdaydan uzaklaştırılır. Tavlama işleminin amacı her bir buğday tanesinin içindeki rutubet miktarının ve dağılımının eşit olmasını sağlamaktır.

2. Öğütme ve Eleme:

Uygun şekilde tavlanan durum buğdayı değirmenlerde öğütülerek irmik haline getirilir. Öğütme işlemi sırasında irmik haricinde ortaya çıkan kepek, irmik altı unu gibi yan ürünler eleme işlemi ile irmikten uzaklaştırılır. Öğütme ve eleme işlemi sonunda altın sarısı renginde irmik elde edilir.

3. Yoğurma ve Şekil Verme:

Önceki aşamalarda elde edilen altın sarısı irmikler su ile karıştırılıp büyük mikserlerde düzgün bir hamur dokusu elde edilinceye kadar yoğrulur. Çeşnili makarna çeşitleri yapılacaksa çeşitli baharat ve bitkiler, zenginleştirilmiş makarna çeşitleri yapılacaksa vitaminler bu aşamada hamura eklenir. Yeterli miktarda yoğrulan ve kıvam bulan hamur şekil verilmek üzere basınçlı şekil verme makinelerinden geçirilerek istenilen şekilde makarna elde edilir.

4. Kurutma ve Dinlendirme:

Yoğurma ve şekil verme aşamalarından çıkan yaş hamurlar, şekillerinin bozulmaması için kurutmaya alınır. Kurutma işlemi ön ve son kurutma olarak iki kademeli uygulanır. Ön kurutma işleminde makarna tanelerinin dış yüzeyinin kurutulması amaçlanır. Mikroorganizma oluşumunu engelleyen bu kurutma basamağı aynı zamanda makarna tanesine parlaklık kazandıran bir işlemdir. Ön kurutmada makarna tanelerinin tamamı kurutulmaz. İç kısımlarındaki nem bir miktar bırakılır çünkü dinlendirme basamağında makarna taneleri içinde var olan nemin tane içinde homojen olarak dağılması istenmektedir. Ön kurutma ve dinlendirme basamaklarından sonra makarna taneleri son kurutma işlemi ile tüketime hazır hale getirilir.

5. Soğutma ve Ambalajlama:

Son kurutma işlemi de tamamlanan makarna taneleri soğutma işlemi uygulanır. Soğutulan makarna taneleri daha sonra istenilen gramajlarda ambalajlanırlar.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.