Masa tenisi tarihçesi, kuralları, saha ve malzeme bilgisi

Masa tenisi tarihçesi, kuralları, saha ve malzeme bilgisi
Masa tenisi, tarihçesi, kuralları, saha ve malzeme bilgisi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Spor, sistem, performans, organizasyon ve rekor olarak geliştirilebilen ve düzenlenebilen etkinliklerin tümüdür. Spor alternatifleri beden ve ruh sağlığı ile ilgili olarak birçok alanda farklılaşmıştır. Spor sağlığımız için çok gereklidir.

Kültürel olarak spor yapmak, insan vücudu için çok yararlıdır. Vücut iç ve dış dengesinin korunması, sistemlerin çalışması doku ve organların görevini yerine getirebilmesi için spor ve beslenme ön şartlardır.

Günümüzde sosyal spor olarak birçok etkinlik yapılmaktadır. Bunlardan biri de masa tenisidir. Masa üzerinde oynanan ve küçük el raketleri, pinpon topu ve masa filesi gerektiren oyun, insan vücudunda bütün kas ve sinir sistemlerinin aktif olmasını sağlar.

Masa tenisi, akıl, zeka, strateji, güç, kuvvet, denge, dikkat, hamle, yetenek gibi özellikler gerektirir. Ayrıca masa tenisi sporu yapıldıkça kişilerde bu özelliklerde bir artış yaşanır. Bu nedenle masa tenisi önemli bir spordur.

Masa Tenisi (Ping Pong), hızlı reflekslere, koordinasyona ve stratejiye dayalı bir masa oyunudur. İşte masa tenisi hakkında temel bilgiler:

Tarihçe: Masa tenisinin kökenleri İngiltere'ye dayanmaktadır. İlk olarak 19. yüzyılın ortalarında İngiliz aristokratlar arasında kapalı mekanlarda oynanan bir oyun olarak ortaya çıkmıştır. "Ping Pong" adı ilk başlarda kullanılan isimlerden biriydi, ancak daha sonra bu isim telif hakları nedeniyle "masa tenisi" olarak değiştirildi.

Kurallar: Masa tenisi, iki oyuncu (tekler) veya iki takım (çiftler) arasında oynanır. Raketi kullanarak bir topun üzerinden voleybol benzeri bir şekilde geçilir. Topun ağdan geçişi gereklidir ve puanlar kazanılırken çeşitli kurallar vardır. Bir oyuncu servis yapar ve diğer oyuncu veya takım topu karşılamaya çalışır. Her oyuncu veya takım sırayla servis yapar.

Saha: Masa tenisi masası, 2.74 metre uzunluğunda, 1.525 metre genişliğinde ve 76 cm yüksekliğindedir. Masa, ortada yer alan bir ağ ile ikiye bölünmüştür. Masa yüzeyi düzgün, sert ve kaygan bir yüzeye sahiptir.

Malzemeler: Masa tenisi oynamak için gerekli temel malzemeler:

  • Raket: Oyuncuların ellerinde tuttuğu, tahta veya farklı malzemelerden üretilmiş raketlerdir.
  • Top: Hafif, sert ve plastikten yapılan özel masa tenisi topları.
  • Masa: Belirli boyutlara sahip, düzgün yüzeyli masa tenisi masası.
  • : Masa tenisi masasının ortasında bulunan ve topun ağdan geçişi gerektiği bir ağ.

Masa tenisi, hızlı hareket etme, strateji oluşturma ve el-göz koordinasyonunu geliştirme açısından eğlenceli ve rekabetçi bir oyundur. Profesyonel oyuncular dünya çapında turnuvalarda yarışırlar ve bu oyun geniş bir hayran kitlesine sahiptir.

Masa tenisi kuralları şu şekildedir:

  • Oyunun kuralları tenis kurallarına benzer. Raketle vurulan top saha dışına çıkmadan ağın iki yanı arasında gidip gelir.
  • Üç ya da beş set olarak oynanan oyun servisle başlar. Her iki oyuncu da kendi sahasına gelip bir kez sıçrayan topu raketle vurarak ağın öbür yanındaki rakip sahaya gönderir.
  • Masa tenisi turnuva kurallarına göre oyun 3 ya da 5 set oynanır.
  • Setlerde 11 sayısına ulaşan rakip oyunu kazanmış olur. 10-10 olan setlerde fark 2 olana kadar oyun oynanmaya devam eder.
  • Masa tenisi set sayısı, oyun esnasında kazanan tarafı belirleyen son vuruş olarak ifade edilir. Masa tenisi iki veya dört kişi ile oynanır.
  • Dört kişilik oyunlara çiftli müsabaka denir. Çiftli masa tenisi kuralları da tek rakipli oyun ile benzerdir. Fakat bu müsabakalarda çiftler topu sırayla karşılar ve çapraz atış gerçekleştirirler.
  • Oyun alanı olarak tanımlanan masanın üst yüzeyi 2.74 m uzunluğunda, 1.525 m genişliğinde ve yerden yüksekliği 76 cm olan bir dikdörtgen şeklinde olacaktır.
  • Masa yüzeyinin yan kenarları oyun alanına dahil değildir.
  • Oyun alanının yüzeyi 30 cm yüksekten bırakılan nizami bir topu her yerinde 23 cm zıplatan herhangi bir malzemeden olabilir.
  • Top çapı 40 mm ve küre şeklinde olacaktır. Topun ağırlığı 2.7 gm olacaktır.
  • Top sellüloid veya benzer plastik malzemeden mat beyaz veya portakal renkli olacaktır.
  • Raket herhangi bir şekilde, boyda veya ağırlıkta olabilir fakat topa temas eden yüzeyi düz ve esnemeyecek şekilde olacaktır.
  • Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek biçimde gerilen ağ 15 cm yüksekliğinde ve masadan biraz daha geniştir.

Masa tanisi ile ilgili terimler

Ralli, topun oyunda olduğu süredir.
Let, sonucun skora yansıtılmadığı rallidir.
Sayı, sonucun skora yansıtıldığı rallidir.
Boş Top, dönmeyen top.
Spin, raketle topu yukarı doğru fırçalayarak yapılan hareket.

Topspin, karşı tarafın kesik attığı topa yapılan spin hareketidir.
Kesme, raketle topu aşağı doğru fırçalayarak yapılan hareket.
Yan Kesik, topu soldan sağa veya sağdan sola doğru fırçalayarak yapılan hareket.
Blok, topspin ve spine karşı raketin açısı kapatılarak yapılan hareket.
Şut, yukarıdan gelen topa karşı yapılan ve genellikle sayı kazandıran vuruş.

Lob, rakip şut atacaksa masadan uzaklaşıp topun iniş sürecinde topu (falsolu bir şekilde) masaya atmak
Backhand, raketin arka tarafı.
Forehand, raketin ön tarafı.

1375
395
364
137
189
62
319
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum