Masal ve fabl arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir

Masal ve fabl arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir
Masal ve fabl arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz. Masal ve fabl arasındaki farklar nelerdir, masal ve fabl arasındaki benzerlikler nelerdir? İşte masal ve fabl arasındaki benzerlikler ve farklar...

Masal ve fabl arasındaki farklar

İlk olarak, fabllarda sadece hayvanlar ya da bitkiler yer alabiliyor. Fabllarda yer verilen hayvanlar ya da bitkiler tıpkı bir insan gibi konuşabiliyor. Ancak masallardaki kahramanlar genellikle insanlardır. Masallarda hayvanlar da yer alabilir ancak konuşamazlar.

Masal ile fablların farklı yönleri:

  • Masal tekerlemelerle başlar. Fablda böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Fabllarda genellikle hayvanlar kahramandır. Masallarda ise devler, cinler, periler vardır.
  • Masal anonimdir, fabl ise anonim değildir.
  • Masallar her zaman mutlu sonla biter. Fabllarda böyle bir kaygı yoktur.

Masal mı fabl mı öğretici

Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu sonlar vardır. Masallardaki kötüler, iyilere karşı yenilgiye uğrar.

Masal ve fabl arasındaki benzerlikler

Masallarda da fabllarda da olay çevresinde gelişen edebi türlerdir. Gerek fabllarda gerekse masallarda olağanüstü ve hayali mekanlar yer almaktadır. Masallarda ve fabllarda zaman belirsizdir. Her ikisinde de hakim anlatıcı yer alır. Ve yine her ikisinde de betimleyici ve öyküleyici anlatım türleri kullanılmaktadır.

Masal ile fablların benzer (ortak) yönleri:

  • İkisi de olağanüstülük içerir.
  • İkisinde de kişileştirme ve intak sanatı vardır.
  • İkisi de öğretici, sanatsal, kurmaca, ilahi bakış açısının hâkim olduğu, kahramanları tip olan, olaya ve anlatmaya dayalı metinlerdir.
  • İkisinde de yer ve zaman belirsizdir.
  • İkisinde de yapı unsurları (Olay, kişi, zaman, yer) vardır.

2000
874
1151
620
630
1901
1851
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.