Mazbata nedir

Mazbata nedir
Her seçim döneminde mazbata konusu gündemden düşmüyor. YSK resmi seçim sonuçlarını açıkladıktan sonra adaylar mazbatalarını alıyorlar.

Mazbata özellikle seçim ardından günlerdir Türkiye gündeminin birinci konusu olmaya devam ediyor. 31 Mart seçim sonuçları ardından kazanan başkan adaylarına yapılan mazbata teslimi ne anlama geliyor merak ediliyor. Peki mazbata ne demek? İşte mazbata nedir sorusunun yanıtı ve mazbata hakkında detaylı bilgi…

MAZBATA NEDİR?

Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor. Resmî yazışmalarda ‘tutanak’ olarak adlandırılan kelime, günlük dilde ‘mazbata’ şeklinde kullanılıyor.

Mazbata kelimesi, daha çok genel seçimlerin ardından duyulsa da yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata ile göreve başlıyor.

MAZBATA KİMLERE VERİLİR?

Mazbata vekillere, belediye başkanlarına, danıştay, sayıştay, cumhurbaşkanı ve yargıtaylar almaktadır.

MAZBATA NE ZAMAN VERİLİR?

İtiraz olmayan yerlerde mazbatalar seçimden sonra verilir. 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum