MEB okul kantinlerini açıyor

MEB okul kantinlerini açıyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın yazısına göre okullardaki kantinler açılabilecek.

 21 Eylül tarihinde okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıflarda yüz yüze eğitime geçilmesinden bu yana kapalı kalan ve 12 Ekim’de de diğer ilkokul kademeleri ile 8. ve 12. sınıfların açıldığı süreçte de kapalı olan okul kantinleri sonunda açılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre, okul kantinlerinin 13 Mart 2020 tarihinden itibaren kapalı bulunduğu bu süreçte kantin işleticilerinin gelir getirici herhangi bir faaliyette bulunmadıkları göz önünde bulundurularak kantinlerin açılması kararı alındı.

MEB tarafından duyurulan karara göre, kantinlerde satılan ürünlerin sayısı da koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında azaltılacak. Çok sınırlı sayıda ürünün kantinlerde satılmasına izin verilmesinin ise kantin işletmecilerinin cirolarını önemli ölçüde eklemesi bekleniyor. Bu yüzden, pandemi koşulları gereğince, kantin işletmecilerinin kiraları yeniden belirlenecek.

Bu kararın gerekçesi MEB açıklamasında şu ifadelerle belirtiliyor:

“Pandemi süreci nedeniyle 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bakanlığımıza bağlı okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesine ilişkin alınan idari kararlar; yüz yüze eğitime devam edecek olan öğrenci sayılarında ve yüz yüze eğitimin yapılacağı gün sayılarında değişikliklere neden olmakta diğer taraftan pandemi ile mücadele kapsamında alınan kararlar sonrası okul kantinlerinde satılmasına izin verilen ürünlerin daraltılması ve çok sınırlı sayıda ürünün kantinlerde satılmasına izin verilmesi de kantin işleticilerinin cirolarını önemli ölçüde etkilemekte olduğundan alınan her idari karar sonrası kira bedelinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir.”

Kira bedelini hangi faktörler etkileyecek

Kantin işletmecilerinin cirosunu etkilemesi beklenen ve kira bedellerinin yeniden belirlenmesinde önemli rol oynayacak idari kararlar ise şu şekilde belirlendi:

1) Yüz yüze eğitime devam edebilecek öğrenci sayısı,
2) Eğitim öğretimin yapılabileceği gün sayısı,
3) Kantinlerde satışına izin verilen ürünler.
Yeni kantin kira bedellerinin belirlenmesinde ise, MEB’e bağlı resmi okul ve kurumlarda bulunan kantinlerin pandemi öncesinde faaliyette bulundukları son gün olan 13 Mart 2020 tarihinde geçerli olan kira bedeli esas alınacak.

Kantin kiraları nasıl hesaplanacak

Kantin bedellerinin hesaplanmasında kullanılacak formül de MEB tarafından belirlendi. Bu formüle göre; yüz yüze eğitim görme imkanına sahip öğrenci sayısındaki azalış ile öğrencilerin yüz yüze eğitim görebilecekleri gün sayısındaki azalış, oransal olarak kantin cirolarındaki azalışı ortaya çıkarıyor.

İlkokul öğrencilerinin sayısındaki yüzde 60’lık azalma dikkate alınıyor

Pandemi süresince okul kantinlerinde satılmasına izin verilen ürünlere getirilen kısıtlamalar, okula devam mecburiyetinin bulunmaması ile hijyen kurallarına ilişkin düzenlemelerin kantin ciroları üzerindeki etkisi dikkate alınarak bu tutar ikiye bölünüyor.

12 Ekim 2020 tarihi itibari ile ilkokullarda öğrenim gören öğrencilerin tamamının haftanın iki günü yüz yüze eğitim görme imkânı  bulunduğundan; ilkokullar için öğrenci sayısı sabit kalırken, öğrenciler haftanın sadece iki günü yüz yüze eğitim imkânına sahip oldukları için öğrencilerin okula gidebilecekleri gün sayısındaki %60’lık azalma da hesaba ekleniyor.

Bu doğrultuda, kantin kira bedelinde de %60 oranında azalış yapıldıktan sonra elde edilen tutarın 2’ye bölünmesi ile güncel kantin kira bedeli elde ediliyor (Bu veriler uyarınca 13 Mart 2020 tarihinde geçerli olan kira bedelinin % 20'si).

Ortaokul ve ortaöğretim kurumlarındaki  yüzde 90’lık öğrenci düşüşüne göre hesap yapılıyor

12 Ekim 2020 tarihi itibari ile bir sınıf düzeyinde haftanın iki günü yüz yüze eğitim imkânı bulunan ortaokullar ile ortaöğretim kurumlarında ise; hem öğrenci sayısında hem de öğrencilerin okula gidebilecekleri gün sayısında azalış gerçekleştiği göz önünde bulunduruluyor.

Bu okullarda her sınıf düzeyinde eşit öğrenci olduğu varsayımı üzerinden hareket edildiğinde öğrenci sayısında %75 azalma olduğunun ve bu öğrencilerin haftanın sadece iki günü yüz yüze eğitim imkânına sahip olduklarının altı çiziliyor. Bu şekilde öğrencilerin okula gidebilecekleri gün sayısında da %60 oranında azalma olurken, formül üzerinden hesaplanan toplam azalış % 90 olarak gerçekleşiyor.

Kantin kira bedelinde de %90 oranında azalış yapıldıktan sonra elde edilen tutarın 2 ye bölünmesi ile güncel kantin kira bedeli elde ediliyor (Bu veriler uyarınca 13 Mart 2020 tarihinde geçerli olan kira bedelinin % 5'i).

Her idari kararla kira bedeli yeniden hesaplanacak

Aylık kira bedelinin hesaplanmasında, kira bedelinin yeniden belirlenmesini gerektiren birden fazla idari karar bulunması halinde ise her bir idari karara isabet gün sayısı üzerinden kira bedeli hesaplanacak.

13 Mart 2020 tarihinden sonra pandemi nedeniyle sözleşmeleri karşılıklı olarak feshedilen kantin işleticilerinin istemeleri halinde kendilerine yukarıda yer verilen usuller çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeleri sağlanacak. Kantin işleticisi bulunmayan okul ve kurumlarda pandemi sürecinde kantin kiralama işlemleri yapılmayacak.

4
70
20
3
3
4
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.