MEB'e TEOG İtiraz Başvurusu Yağıyor!

MEB'e TEOG İtiraz Başvurusu Yağıyor!
Ha­ta­lı so­ru­lar ne­de­niy­le yü­rüt­me­si­ni dur­dur­ma ka­ra­rı verilen TE­OG sı­na­vında skandallar bitmiyor. Veliler Ankara’ya akın etti, 250 lira ödeme zorunluluğu ile itiraz başvurusu yaptı.

Aynı sınıfta, aynı dersten, aynı 6 soruyu yanlış yapan öğrencilere sistemin ‘ikili kopya’ kabul edip sıfır verdiği ortaya çıktı. Binlerce öğrenci MEB’e itiraz başvurusu yaptı.

Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı (MEB) Te­mel Eği­tim­den Or­ta­öğ­re­ti­me Ge­çiş Sınavı (TE­OG) 29 Ni­san 2014’te ya­pıl­dı. So­nuç­lar 11 Ha­zi­ra­n’­da açık­lan­dı. 4 Tem­muz'da okul­la­rın kon­ten­jan­la­rı­nın du­yu­rul­ma­sı­nın ar­dın­dan 7 Tem­muz'da yer­leş­tir­me esas pu­an­la­rı ilan edi­le­cek. Li­se ter­cih­le­ri 31 Tem­muz - 8 Ağus­tos ara­sın­da ya­pı­la­cak.

So­nuç­la­rı 22 Ağus­tos'ta açık­la­na­cak. An­cak yer­leş­tir­me­le­re az bir sü­re ka­la on bin­ler­ce öğ­ren­ci ya­şa­dı­ğı mağ­du­ri­yet­ten do­la­yı­ MEB Ye­ni­lik ve Eği­tim Tek­no­lo­ji­le­ri Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne baş­vur­du. Ge­rek­çe­si ise pu­an­la­rın oto­ma­tik ola­rak he­sap­la­ma­sın­da uy­gu­la­nan yön­tem­de tes­pit edi­len ha­ta!

DE­RE­CE YA­PAN ÖĞ­REN­Cİ­YE SI­FIR VE­RİL­Dİ

İs­tan­bul Zey­nep Ka­mil Or­ta­oku­lu­’n­da 8. sı­nıf öğ­ren­ci­le­ri İl­kay Öl­ge ile Bu­se Uzu­noğ­lu, sis­tem mağ­dur­la­rın­dan sa­de­ce iki­si. 14 ya­şın­da­ki İl­kay Öl­ge­’nin an­ne­si Hu­ri­ye Öl­ge oğ­lu­nun eği­tim ha­ya­tı bo­yun­ca ba­şa­rı­lı bir per­for­mans ser­gi­le­di­ği­ni oku­lun­da de­re­ce yap­tı­ğı­nı an­la­ta­rak, “E-okul sis­te­miy­le so­nuç­la­ra bak­tı­ğı­mız­da ade­ta yı­kıl­dık. Oğ­lu­mun tüm ders­le­ri çok iyi ama İn­gi­liz­ce­si sı­fır ola­rak gö­rü­lü­yor­du­” di­ye ko­nuş­tu.

KOP­YA ÇEK­ME­Sİ İM­KAN­SIZ

He­men An­ka­ra­’ya ME­B’­e gi­den an­ne Öl­ge, “Bi­zi 1100. sı­ra­ya al­dı­lar. Sı­na­vın de­ğer­len­di­ril­di­ği Ye­ni­lik ve Eği­tim Tek­no­lo­ji­le­ri Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne iti­raz baş­vu­ru­su yap­tım. Ora­da­ki bir yet­ki­li öğ­ren­ci­nin iki­li kop­ya mu­ame­le­si gö­rüp bu yüz­den no­tu­nun sı­fır ola­rak de­ğer­len­di­ril­di­ği­ni söy­le­di. Yet­ki­li bu du­rum­da çok sa­yı­da öğ­ren­ci ol­du­ğu­nu ve Böl­ge İda­re Mah­ke­me­si­’ne baş­vur­mam ge­rek­ti­ği­ni de be­lirt­ti­” de­di.

Oğ­lu­nun ce­vap ka­ğı­dı­nın ay­nı sı­nıf­ta sı­na­va gi­ren sı­nıf ar­ka­da­şı Bu­se Uzu­noğ­lu­’nun­ki ile de­ğer­len­di­ril­di­ği­ni be­lir­ten an­ne Öl­ge şöy­le ko­nuş­tu, “İ­kisi­ de ba­şa­rı­lı ço­cuk­lar. Ay­rı­ca ay­nı sı­nıf­ta­lar ama otur­ma plan­la­rı fark­lı. Sı­nav­da bi­ri en ön­de öte­ki en ar­ka sı­ra­lar­da otur­du. Bu şe­kil­de kop­ya çek­me­si im­kan­sız.”

KI­ZIM BU YÜZ­DEN HEM­Şİ­RE OLA­MA­YA­CAK

Bu­se­’nin an­ne­si Gü­ner Uzu­noğ­lu da kı­zı­nın Ana­do­lu Sağ­lık Mes­lek Li­se­si­’n­de oku­yup hem­şi­re ol­mak is­te­di­ği­ni söy­le­di. Uzu­noğ­lu, “Kı­zım bir­çok dal­da ba­şa­rı­lı. Ders­le­ri­nin ya­nın­da iyi de bir bas­ket­çi ve at­let­tir. Çok sa­yı­da de­re­ce­si bu­lu­nu­yor. Kı­zı­mın ba­ba­sı öl­dü. Ken­dim oku­ya­ma­dım emek­li maa­şım­la hem ge­çi­ni­yo­rum hem de ço­cuk­la­rı­mı okut­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum. An­ka­ra­’ya git­tim iti­raz di­lek­çe­mi ver­dim. İl­gi­li mah­ke­me­ye baş­vur­dum. Git­ti­ği­miz ku­rum çok ka­la­ba­lık­tı. Hep­si de ay­nı şi­ka­yet için ora­da bu­lu­nu­yor­du.”

Veliler Ankara’ya akın etti

Bu­na gö­re ay­nı sı­nıf­ta sı­na­va gi­ren iki öğ­ren­ci ay­nı ders­ten ay­nı 6 so­ru­yu yan­lış ya­par­sa sis­tem bu­nu ‘i­ki­li kop­ya­’ ola­rak ka­bul edip pu­an­la­rı he­sap­lan­mı­yor. Bu da her iki öğ­ren­ci­nin o ders­ten sı­fır al­ma­sı an­la­mı­na ge­li­yor. Sı­nav so­nuç­la­rıy­la ha­yal kı­rık­lı­ğı­na uğ­ra­yan 10 bin­ler­ce öğ­ren­ci ve­li­le­ri iti­raz için Ba­kan­lı­ğın yo­lu­nu tut­tu. İti­raz için An­ka­ra­’ya gi­den ve­li­ler yol mas­raf­la­rı­nın ya­nı sı­ra iti­raz baş­vu­ru­su ve mah­ke­me için de 250 li­ra öde­mek zo­run­da bı­ra­kıl­dı.

MEB SES­SiZ KAL­DI

Öte yan­dan MEB, ko­nuy­la il­gi­li so­ru­la­rı­ ya­nıt­sız bı­rak­tı. Ula­şı­lan il­gi­li bi­rim­ler açık­la­ma yap­mak­tan ka­çın­dı.

Tutanak tutulur

Sı­nav sü­re­sin­ce sı­nıf­ta iki gö­zet­men öğ­ret­me­nin bu­lun­du­ğu­nu ha­tır­la­tan an­ne Öl­ge, kop­ya­ya iliş­kin her­han­gi bir tu­ta­na­ğın bu­lun­ma­dı­ğı­nı da be­lir­te­rek, ‘Tür­ki­ye ge­ne­lin­de bu­nun gi­bi on bin­ler­ce mağ­dur öğ­ren­ci­ni­n’ ol­du­ğu­nu id­di­a et­ti.  

40-50 PUA­NI KE­Sİ­LE­CEK

Öl­ge, “Ço­cu­ğu­mun psi­ko­lo­ji­si­ni boz­du. 40-50 pua­nı ke­sil­di. Nor­mal­de iyi bir li­se­ye yer­leş­me­si ge­re­kir­ken, dü­şük ka­li­te­de bir oku­la ka­yıt ola­cak. Mağ­du­ri­ye­tin gi­de­ril­me­si ge­re­k” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Hatalı soru sınavın yürütmesini durdurdu

An­ka­ra 13. İda­re Mah­ke­me­si 8’n­ci sı­nıf­lar için ya­pı­lan 1’n­ci dö­nem TE­OG sı­na­vı­nın ha­ta­lı so­ru­lar ne­de­niy­le yü­rüt­me­si­ni dur­dur­ma ka­ra­rı ver­di. Ge­liş­me­yi Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı açık­la­dı. Böl­ge İda­re Mah­ke­me­si­’ne iti­raz baş­vu­ru­su ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Ba­kan­lık açık­la­ma­sın­da dört so­ru­nun ha­ta­lı ol­du­ğu ge­rek­çe­siy­le yü­rüt­me­nin dur­du­rul­ma­sı­na ka­rar ve­ril­di­ği be­lir­til­di. Açık­la­ma­da “Üst mah­ke­me­nin ka­ra­rı­na gö­re, sı­nav so­nuç­la­rı ilan edi­le­cek­tir" de­nil­di.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.