Medd-i ârız nedir

Medd-i ârız nedir
Medd-i ârız nedir bu konuyu bir örnekle sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Med harfinden sonra ârızî (geçici) sükûn gelirse medd-i ârız olur. Medd-i ârız okuyuş hızına göre bir elif miktarından dört elif miktarına kadar uzatılabilir. Medd-i ârızın uzatılması caizdir. Medd-i ârız, tûl okuyuşta dört elif miktarı, tevassut okuyuşta iki-üç elif miktarı, kasr okuyuşta ise bir elif miktarı uzatılır.

Örnek:
اِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَل۪ينَ۞ عَلٰي
Bu örnekte:
اَلْمُرْسَل۪ينَ kelimesindeki ya ( ي ) med harfidir. Kelimenin sonunda durulduğunda, nun ( ن ) harfinin üzerinde geçici (ârızî) bir sükûn ortaya çıkar ( .( اِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَل۪ي ۞ْ۞ ن علَٰي 
Bu durumda med harfinden sonra geçici sükûn geldiği için medd-i ârız olur.
Lam ( ل ) harfi, dört elif miktarı uzatılarak okunur.
Eğer kelime üzerinde durulmaz ve okumaya devam edilirse kelimenin sonu اَلْمُرْسَل۪ينَ şeklinde harekeli okunarak ve bir elif miktarı uzatılarak عَلٰي kelimesine geçilir.

Medd-i ârız ne kadar çekilir

Medd-i ârız, en az bir veya iki elif, en çok dört elif miktarı uzatılır.

Medd-i ârızın tecvîd hükmü nedir

Medd-i ârızın tecvîd hükmü câizdir.

Medd-i ârızda başka tecvid hükümleri var mıdır

Vardır: Medd-i ârız olan kelimenin son harf’i üstünlü ise üç vecih (üç uzatma şekli) câizdir: Tûl (uzun), tevassut (orta), kasr (kısa). Tûl, dört elif miktarı, tevassut iki elif miktarı, kasr, bir elif miktarı çekmek demektir.

Medd-i ârız olan kelimenin son harfi esireli ise, dört vecih câizdir: Tûl, tevâssut, kasr ve revm.

Üzerinde durulan kelimenin son harf’i ötüreli ise, yedi vecih câiz olur: Tûl, tevassut, kasr, tûl ile işmâm, bir de revm.

Sual : Revm ne demektir

Cevab : Harf’in harekesini gizli sesle göstermek demektir.

Sual : İşmâm ne demek

Cevap : Sükûnden (sesi kestikten) sonra dudakların yumulması demektir.

Kaynak:Eğitim Sistem

325
61
175
60
60
61
304
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.