Meddah hakkında kısa bilgiler

Meddah hakkında kısa bilgiler
Meddah hakkında bilgi toplayınız, meddah ve stand-up gösterisi bularak izleyiniz, aralarındaki farkları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz. Meddah nedir, meddahın özellikleri, meddah oyunu nasıldır?

Methedici (övücü), taklitler yapıp hoş öyküler anlatarak halkı eğlendiren sanatçıya meddah denir. Türk halk zekâsının ve halkın, olayları karikatürize etme gücünün büyük sanatlarından biri olan meddahlık, yüzyıllar boyu yaşamış, Türk halkı arasında çok ilgi görmüştür. Meddahlık için tek adamlı tiyatro diyebiliriz. Meddah, tiyatronun bütün kişilerini varlığında birleştiren bir aktördür. Yüksekçe bir yerde oturarak bir öyküyü başından sonuna kadar, canlandırdığı kişileri ağız özelliklerine göre konuşturarak anlatır. Perdesi, sahnesi, elbiseleri, dekoru, kişileri bulunmayan bu tiyatronun her şeyi meddah denilen o tek adamın zekâsına, bilgisine, söz söylemedeki başarısına bağlıdır.

Meddah oyununun özellikleri

  • Övmek anlamına gelir.
  • Tek kişilik oynanan bir hikaye anlatma oyunudur.
  • Geleneksel Türk tiyatrosu içinde önemli bir yeri vardır.
  • Bu oyunda dekor yoktur. Sadece bir mendil ve değnek ile oyun icra edilir.
  • Doğaçlama olarak oynanır.
  • Sahnede olan oyuncu tek başında birçok karakteri ses taklitleriyle canlandırır.
  • Bu oyunda günlük olaylar, destanlar, masallar anlatılır.

Meddah ve stand-up gösterisi arasındaki farklar nelerdir

Hazırlık, Meddah doğaçlama iken Stand-Up hazırlıklı gösteridir.

İçerik ve üslup, Meddahlık halk dilinden kültüründen halk üslubundan faydalanırken Stand-Up sanatçıları modern hayattan- tiyatrodan faydalanır.

Kostüm, Meddahta belirli kostüm varken Stand-Up da yoktur.

Dekor-Alet, meddahta kalıplaşmış sopa/asa-mendil/peşkır-sandalye varken Stand-Up da bunlar yoktur. Modern eşya ve dekor kullanılır.

Tekerleme-kalıplaşmış sözler, Meddahta kalıplaşmış sözler vardır. Örneğin Hakk dostum Hakk diyerek başlar. Halk hikayeleri falan anlatır. Stand-Up da ise bu unsurlar yer almaz.

Sahne, Meddahta belirli sahne yoktur. Köy kahvehaneleri düğün yerleri vs. yerler en önemli yerlerdir. Stand-Up ise modern binalarda ve tiyatrolarda sergilenir.

48
201
6
7
4
32
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.