Medreselerde okutulan ilim dalları

Medreselerde okutulan ilim dalları
Medreselerde okutulan ilim dalları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tefsir, hadis, kelam, İslam, hukuku, siyer, İslam felsefesi ve tasavvuf, felsefe, tıp, astronomi, matematik, mantık, fizik, kimya, tarih ve edebiyat, sosyal bilimler ve fen bilimleri dallarında ilimler okutulmuştur.

Medreseler Osmanlı Devleti zamanında en donanımlı eğitim kurumlarıydı. Günümüzde medreseler kapatıldı. Medreselerin yerini insanların ilgi alanlarına göre özelleşmiş eğitim kurumları almıştır. Bunlara örnek verecek olursak; üniversitelerdeki eğitim bilimleri fakülteleri, mühendislik fakülteleri, tıp fakültelerini sıralayabiliriz.

Medreselerde ise eğitim 3 ana başlıkta toplanırdı. Bunlar ;

  1. Ulum-ı Aliye (Yüksek İslami Bilimler)
  2. Ulum-ı Akliye (Müspet Bilimler)
  3. Ulum-ı Aliyye (Alet Bilimleri)
  • Yüksek İslami Bilimler alanını seçen öğrenciler; Fıkıh, Tefsir, Kuran, Kelam ve Hadis gibi dersleri alırlar.
  • Müspet Bilimler alanını seçen öğrenciler; Matematik, Astronomi, Felsefe, Cebir, Tarih gibi dersleri alırlar.
  • Ulum-ı Aliyye alanını seçen öğrenciler; Mantık, Belagat ve İnşa gibi dersleri alırlar.

Burada listelediğim dersler yalnızca birer örnektir. Unutmamalıyız ki medreseler o dönemin üniversiteleri gibidir. Burada öğrenciler yapacakları mesleklerin eğitimini alırlar. Yani çok daha fazla dersi burada öğrenirler.

53
1
19
1
9
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.