Mehmet Bekaroğlu kimdir? (Mehmet Bekaroğlu Nereli?) Biyografi

Mehmet Bekaroğlu kimdir? (Mehmet Bekaroğlu Nereli?) Biyografi
Mehmet Bekaroğlu kimdir? (Mehmet Bekaroğlu Nereli?) Biyografi Mehmet Bekaroğlu Türk siyasi hayatının renkli simalarından. Bir dönem Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nde de bulunan Mehmet Bekaroğlu son olarak HAS Parti içinde yer aldı.

Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu (DT.1954, Fındıklı, Rize), Türk tıp profesörü, psikiyatrist, akademisyen, siyasetçi ve insan hakları savunucusu.

Mehmet Bekaroğlu Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gördü. Ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri uzmanlığı yaptı. İngiltere’deki Aston Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak çalıştı.

Mehmet Bekaroğlu, 12 Eylül sonrasında yedek subaylığını yaparken Gaziantep ve Metris cezaevlerinde psikiyatrist olarak görevlendirildi. Mehmet Bekaroğlu 1987-1999 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliği görevinde bulundu. Akademik kariyerini psikiyatri anabilim dalı başkanıyken sonlandırdı.

SİYASİ HAYATI

Refah Partisi'nden XXI. Dönem Rize Milletvekili seçilerek siyasete atıldı. TBMM'de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeliğinde bulundu.

Mehmet Bekaroğlu, 2000'li yılların başlarında Hikmet Sami Türk'ün Adalet Bakanı olduğu dönemde, F Tipi Cezaevlerinde siyasi tutuklulara yönelik insanlık dışı uygulamalara ve Hayata Dönüş Operasyonu'na karşı verilen insan hakları mücadelesinde aktif olarak yer almış, cezaevlerinde yaşanan ölümlerin durdurulması için yoğun çaba sarfetmiştir.

RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından bu partinin devamı olan Fazilet Partisi’ne geçti. FP’nin kapatılması sonrasında, politikaya FP'nin devamı olarak kurulan Saadet Partisi’nde devam etti.

SP’den genel başkan yardımcılığı görevinde iken istifa etti. CHP'den ayrılan sosyal demokrat Ertuğrul Günay ile birlikte, "Yeni bir siyaset" adını verdikleri, Kamuoyunda "Müslüman sol" olarak adlandırılan hareketi kurdu. Bekaroğlu'nun, bu hareketi Günay'ın AK Parti'ye katılması nedeniyle destek bulamadı.

2009 yerel seçimlerinde SP'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı olarak aktif siyasete dönüş yaptı. Fakat belediye başkanı seçilemedi. Ekim 2010'da Saadet Partisi'nden istifa ettikten sonra Numan Kurtulmuş başkanlığında kurulan Halkın Sesi Partisi'nin kurucularından biri oldu. HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı olmuştur.

2 Temmuz 2012'de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kurtulmuş'a AK Parti ile HAS Parti'nin bütünleşmesini teklif etmiştir.İki partinin yetkili organlarınca alınan karara göre bir bütünleşme süreci başlamıştır.

Delegelerine genel kurul çağrısında bulunan HAS Parti, 19 Eylül 2012 günü gerçekleştirdiği olağanüstü kongrede, geçerli 177 oyun 165'i gereğince 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı alarak kapanmıştır. Bu dönemde Ak Parti'ye geçmeyen Mehmet Bekaroğlu bir süre siyasi faaliyetlerine ara verdikten sonra 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimler için Saadet Partisi'nden Rize belediye başkanlığına aday olmuştur.

Şu an Doğu Konferansı adlı hareketin başkanlığında bulunup genel yayın yönetmenliği Cem Somel tarafından yürütülen Doğudan adlı derginin sahibi ve yazı işleri sorumlusu ve Fikir Zamanı adlı haber sitesinin yayın danışma kurulu üyesidir. Her ay Yeniharman dergisinde yazmaktadır.

ESERLERİ

İslam Düşüncesi Sempozyumu (1995)
Gerçek Hayat Yazıları (2007)
Siyasetin Sonu (2007)

 İngiltere’de Aston Üniversitesi’nde misafir araştırmacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Akademik kariyerini Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı iken noktalayan Profesör Bekaroğlu, 1980 sonrasında yedek subaylığını yaparken Metris ve Gaziantep özel tip cezaevlerinde psikiyatrist olarak görevlendirdi.

O günleri şöyle anlatıyor:

“1980 sonrasında yedek subayken, Metris askeri cezaevinde görevlendirildim. Haftada iki gün beni Metris’e ‘komünizm tedavisi’ için götürüyorlardı. O zamanki yöneticiler komünizmi ‘tedavi edilmesi gereken bir hastalık’ olarak görüyorlardı.

Daha sonra zorunlu hizmet için Gaziantep özel tip cezaevine, tayin edildim. Kızıl Tugaylar’ı Avrupa’da tedavi ediyorlar, siz de bizimkileri tedavi edin, diyorlardı. Ben de, boşuna komünizmin bir hastalık olmadığını anlatmaya çalışıyordum. O dönem benim gibi psikiyatristler hipnoz ve okus pokusla mahkumları ikna edecek insanlar olarak görülüyordu.”

Siyasete Refah Partisi’yle geçti. Rize Milletvekili olarak Meclis’e girdi. Refah’ın kapatılmasıyla bu partinin devamı olarak kurulan Fazilet Partisi’ne geçti. FP’nin kapatılması aşamasında, buradan kopan AK Partililer’e katılmayıp, siyasete Saadet Partisi’nde devam etti. SP’den genel başkan yardımcısı iken istifa etti. CHP’den kopan ‘sosyaldemokrat’ Ertuğrul Günay ile, ‘Yeni bir siyaset’ adını verdikleri hareketi kurdu. Kamuoyunda “Müslüman sol” olarak adlandırılan hareketi, Günay’ın ayrılmasından sonra da sürdürüyor.

MECLİS’TE SIĞINABİLİRSİNİZ

Bekaroğlu, TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu’nda görev yaparken insan hakları ve özgürlüklere ilişkin görüşleriyle dikkat çekti; F tipi cezaevleri, ölüm oruçları gibi konulara cesur yaklaşımıyla tanındı. Gazeteci Yıldırım Türker, Radikal gazetesindeki köşesinde onun için “Millet Meclisi’nde mahsur kaldınız.
Hava da karardı. yolunuzu bulup kendinizi dışarı atamıyorsunuz? Böyle bir felaket karşısında kime sığınacaksınız? Şahsen sığınabileceğim çok az insan var, o çatının altında. Biri ve önde geleni, Mehmet Bekaroğlu. Hipokrat yeminli milletvekili. Yeminli insan” diye yazdı.

Ekşi Sözlük’te onun için “2007 secimlerine belki de en fazla acı acı gülecek kişidir. Kafası çalışır ama siyaset diye bildiği kavram Türkiye’deki mevcut siyaset kavramı ile aynı olmadığından kaybetmeye mahkumdur” diye yazıyor.

Mehmet Bekaroğlu CHP'ye Üye oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Parti Meclisi üyeliğine davet edilen Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu , daveti kabul ederek CHP'ye üye oldu. CHP Fındıklı İlçe Başkanı M. Oktay Büyüklü yaptığı açıklamada, Bekaroğlu'nun CHP Fındıklı Teşkilatı'na geldiğini ifade ederek, "Sayın Mehmet Bekaroğlu bugün bizi arayarak partimize üye olmak istediğini söyledi. Biz de kendisini partimize üye yaparak üyelik formunu genel merkeze gönderdik. Mehmet Bekaroğlu'nun Parti Meclisi üyesi olması kesinlik kazanmış oldu' dedi.

Mehmet Bekaroğlu, son yerel seçimlerde Saadet Partisi'nden Rize Belediye Başkan adayı olmuştu.

Bekaroğlu 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi listesinden Rize milletvekili seçilerek siyaset hayatına başlamıştı. 2009 yılındaki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayıda olan Bekaroğlu 2010 yılında kurulan Halkın Sesi Partisi'nin kuruculuğunuda yapmıştı. Bekaroğlu son olarak 30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde Saadet Partisi'nden Rize Belediye Başkan adayı olmuştu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.