Mekanik dalgalar hangileridir

Mekanik dalgalar hangileridir
Dalgalar titreşim doğrultularına göre ve taşıdıkları enerjiye göre ayrılmaktadırlar. Taşıdıkları enerjiye göre ise elektromanyetik dalgalar ve mekanik dalgalar olmak üzere ikiye ayrılır. Mekanik dalgalar gene olarak araştırma konusudur.

Dalgaların bütünü bir kaynak ile oluşturulur. Bütün dalgalar salınımlar yani titreşimler halinde iletilirler. Dalga hareketleriyle beraber enerji aktarılır. İletilen ise yalnızca enerjidir. Dalgalar ile madde iletimi gerçekleşmez. Dalgalar taşıdıkları enerjiye göre mekanik dalgalar ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar.

Mekanik dalgalar hangileridir

Mekanik dalgalar;

  • Su dalgası
  • Yay dalgası
  • Ses dalgası
  • Deprem dalgası şeklinde dört tanedir.

Mekanik dalgaların yayılabilmesi için belirli olan bir ortama ihtiyaç duyulmaktadır. Mekanik dalgalardan biri olan ses dalgası havasız olan ortamlarda yayılmamaktadır. Mekanik dalgaların hayal edilmesinin kolaylaşması için bir su birikintisine taş atmak gerekir. Suyun üstünde görülen daireler, farklılaşan çöküntüler, oluşan sırtlar bir mekanik dalganın örneğidir. Mekanik dalgalar elastik ortamlarda titreşimler yayılmasıyla ortaya çıkar.

Mekanik dalgaların kısaca özellikleri

Mekanik dalgalar, maddeyi taşıma şekli için kullanılan bir dalga çeşididir. Bu dalgalar hem boyuna hem de enine dalgaları içermektedir. Ses bir mekanik dalgadır. Bunun nedeni havada ya da herhangi bir malzemede sesin hareket etmesidir. Sesin uzay boşluğunda yolculuk edememe nedeni budur. Çünkü uzayda yolculuk edebilmesi için hiçbir araç bulunmaz.

Bunun yanı sıra mekanik dalgalar arasında ışık girmez. Işık malzeme yokluğunda ve boşlukta hareket edebilir. Bir mekanik dalga içinden enerji aktarır. Dalgalar uzun olan mesafelerde hareket edebilirken aktarım ortamı hareket olarak sınırlıdır. Bu sebeple salınan malzeme başlangıç halindeki dengesinde uzaklaşmaz. Mekanik dalgalar enerjileri taşırlar. Bu enerji dalgayla aynı yönlerde yayılım gösterir.

Tüm dalgaların belirli enerjisi bulunmaktadır. Mekanik bir dalga ilk olarak enerji girişi gerektirmektedir. Bu ilk enerjinin eklenmesiyle dalga bütün enerjisini aktarana kadar ortam içinde hareket eder. Fakat elektromanyetik dalgalar mekanik dalgaların aksine hareket edebilmek için herhangi bir ortama ihtiyaç duymazlar.

Mekanik dalgaların önemli özelliklerinden biri de genliklerinin alışık olunmadık bir şekilde ölçülmesidir. Yer değiştirme dalga boyuna bölünürse genlik ölçülür. Mekanik dalgalara ait olan enine dalgalar ortamdaki parçacıkların dalganın hareket ettiği yönde dik şekilde titreştiği dalga şeklidir. Boyuna dalgalar ise ortamda dalganın gittiği yöne paralel olarak titreşen dalgalardır. Mekanik dalgalara; titreşim, göllerde ve denizlere rüzgar dalgaları, ses dalgaları, sismik dalgalar örnek verilebilir.

16
7
4
1
4
5
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.