Mekanik enerjinin korunumu nasıl kanıtlanabilir

Mekanik enerjinin korunumu nasıl kanıtlanabilir
Mekanik enerjinin korunumu nasıl kanıtlanabilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Mekanik enerjinin korunumu nasıl kanıtlanabilir

Ödev cevabı kısaca : Mekanik enerjinin korunumu, bir sistemin başlangıçtaki ve sonundaki mekanik enerjilerinin eşit olduğunu göstererek kanıtlanır. Bu, dış kuvvetlerin sisteme uyguladığı işin, sistemin kinetik ve potansiyel enerjisindeki değişime eşit olduğunu ifade eder.

Mekanik enerjinin korunumu, bir sisteme dışarıdan uygulanan net dış kuvvetlerin yapmış olduğu işin, sistemin içinde bulunan cisimlerin kinetik ve potansiyel enerjilerindeki değişime eşit olduğunu göstererek kanıtlanabilir. Bu durum şu şekilde ifade edilebilir:

  • Başlangıçtaki mekanik enerji (kinetik enerji + potansiyel enerji) hesaplanır.
  • Sisteme uygulanan net dış kuvvetlerin yaptığı iş hesaplanır.
  • Sistemin sonundaki mekanik enerji tekrar hesaplanır.
  • Başlangıçtaki ve sonundaki mekanik enerjiler karşılaştırılarak birbirlerine eşit olup olmadığı kontrol edilir.

Eğer sistemdeki dış kuvvetlerin yapmış olduğu iş, sistemin kinetik ve potansiyel enerjisindeki değişime eşitse, mekanik enerjinin korunduğu kabul edilir. Bu, enerjinin ne yaratılamayacağını ne de yok edilemeyeceğini, sadece bir formdan diğerine dönüşebileceğini gösterir.

5
11
3
5
3
4
134
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum