Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz hadisini açıklayınız

Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz hadisini açıklayınız
Merhamet etmeyene merhamet edilmez hadisinde neler anlıyorsunuz, Merhamet etmeyene merhamet edilmez hadisi şerifini nasıl anlamalıyız, Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) torunlarını kucağına alıp sevdiğini gören Akra b. Habis et-Temîmi “Benim on çocuğum var; daha hiçbirini öpmüş değilim.” dedi. Hz. Muhammed (s.a.v.) Akra’ya şu cevabı verdi: “Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” (Buhari, Edeb, 18.)

Peygamberimizin yukarıdaki hadisini arkadaşlarınızla yorumlayınız.

"Kimde dünyada iken imanın merhameti yoksa, ona âhirette rahmet edilmez," yahut: "Kim Allah'ın emirlerine uymak, yasaklarından kaçmak sûretiyle nefsine merhamet etmezse, Allah da ona rahmet etmez; çünkü Allah nezdinde ona verilmiş bir vaad, bir garanti mevcut değildir." Bu durumda tercümede zikri geçen "merhametten maksad amel'dir, "rahmet"ten murad da amel'in karşılığı olan mükâfaat'tır.

Öyleyse mâna şu olur: "Sadece amel-i sâlih işleyen sevaba mazhar olur." Mamafih, "merhametten maksad sadaka, "rahmet"ten maksad da belâ olması mümkündür; bu durumda mânâ: "Belâ'dan ancak sadaka verenler selâmette kalır" olur. Veya "İçerisinde ezâ şâibesi olmayan bir merhametle merhamet etmeyen kimseye mutlaka merhamet edilmez," veya: "Allah rahmet gözüyle sadece kalbinde merhamet bulunanlara bakar, sâlih amel işlemiş olsa bile." İbnu Ebî Cemre ilâveten der ki: "Kişiye düşen, nefsini bu ihtimallerin hepsiyle tartmasıdır. Birinden müsbet netice alamazsa hemen Allah'a iltica edip yardımını talep etmelidir."

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler

  • Küçük çocukları öpmek, sevgi, şefkat ve merhametin gereğidir.
  • Şefkat ve merhametten mahrum olanlar, bunlardan hasıl olan sevaptan da mahrum kalırlar.
  • Dünyada insanlara merhamet etmeyenlere, Allah da kıyamet gününde merhamet etmez.

112
107
128
108
108
107
136
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.