Meridyenler ve özellikleri

Meridyenler ve özellikleri
Meridyenler ve özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Meridyen: Ekvatoru dik keserek kutup noktalarında birleştiği var sayılan yarım daire yaylarına meridyen denir. Meridyenlerin özellikleri şunlardır:

1. Bütün meridyenler birer derecelik açıyla çizilir. Bütün meridyenler kutuplarda birleşir

2. Başlangıç meridyeni Londra’nın Greenwich kasabasından geçer.0° ile numaralandırılır.

3. Başlangıç meridyeni yerküreyi doğu ve batı olarak iki eşit parçaya ayırır

4. 180 tane Doğu Yarım Küre’de 180 tane Batı Yarı Küre’de olmak üzere toplam 360 tane meridyen vardır.

5. Ardışık iki meridyen arasındaki mesafe sadece Ekvator’ da eşittir. (111 km). Ekvator’ dan uzaklaştıkça meridyenler arasındaki mesafe daralır. Böyle olmasının sebebi Dünya’nın küresel şeklidir.

6. Bir meridyen yayının tam karşısındaki diğer meridyen yayına anti meridyen denir. Örneğin 45° Doğu meridyeninin anti meridyeni 180°-45°=135° doğu meridyenidir.

7. İki meridyen arasındaki zaman farkı Ekvator’dan uzaklaştıkça değişmez. Her yerde 4 dakikadır.

180° meridyeni aynı zamanda tarih değiştirme çizgisidir. 180º. meridyeninin doğu tarafında batı meridyenleri, batı tarafında ise doğu meridyenleri bulunmaktadır. Dolayısıyla doğu meridyenlerinin olduğu batısında bir gün ileri, batı meridyenlerinin olduğu doğusunda ise bir gün geridir. Bu meridyen diğerleri gibi dümdüz uzanmaz. Ülkelerin idari sınırlarından geçer.

2
2
2
2
2
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.