Meslek nedir

Meslek nedir
Meslek nedir, istediğiniz mesleğe uygun biri misiniz? İlgi, beceri, yetenek ve değerleriniz nelerdir, seçmek istediğiniz meslek hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Meslek, insanların bilgi ve yetenekleri doğrultusunda belirli bir eğitim sonucu edindikleri özelliklerin bütünüdür. Hem kendinizin hem de ülkenizin gelişmesine katkı sağlayacak bir mesleği seçmeniz çok önemlidir.

Doğru bir meslek seçimi, kendinizi ve yapmak istediğiniz mesleği ne kadar tanıdığınız ile yakından ilgilidir. Meslek seçiminde; ilgi, yetenek, beceri ve değerleriniz gelecekte hangi mesleği seçeceğiniz konusunda size yol gösterir. Mesleğinizin gerektirdiği özelliklerle ilgileriniz örtüştüğü ölçüde, meslek hayatınızda daha verimli ve mutlu olabilirsiniz.

İlgileriniz, yapmaktan hoşlandığınız size özel alanlardır. Kiminiz insanlarla sohbet etmekten, onlarla vakit geçirmekten, kiminiz müzik ile ilgili çalışmalar yapmaktan, kiminiz ise hayvan ve bitkilerle ilgili işlerle uğraşmaktan hoşlanırsınız. İlgilerinizin neler olduğunu belirlediğinizde meslek seçiminiz daha kolay olacaktır. Örneğin insanların sorunlarını dinlemekten hoşlanan bir insan, psikolog ya da sosyal hizmet uzmanı olduğunda yaptığı işten zevk alır.

Yetenek ve becerileriniz, anlamakta ve yapmakta başarılı olduğunuz alanları temsil eder. Her insan farklı yeteneklere sahiptir. Kiminiz güzel resim yapar, kiminiz matematik alanında yeteneklidir, kiminiz bir müzik aleti çalar, kiminiz güzel şiir yazar. Sahip olduğunuz yetenekler, yöneleceğiniz meslekle örtüştüğünde işinizde daha mutlu olabilirsiniz. Yeteneklerinize uygun mesleği yaparsanız yeteneklerinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. Örneğin beden hareketleri konusunda yetenekli biriyseniz beden eğitimi öğretmeni, atlet ya da yüzücü olabilirsiniz. Böylece yeteneğiniz doğrultusunda seçmiş olduğunuz meslekte gelişme gösterip başarılı olabilirsiniz.

Değerleriniz, seçtiğiniz mesleğin değerleriyle de örtüşmelidir. Seçeceğiniz mesleğin değerlerinizi destekleyecek özelliklerde olması, işinizi yaparken daha fazla verim almanızı sağlar. Ailesiyle daha çok vakit geçirmekten hoşlanan biri için sürekli seyahat etmeyi gerektiren bir mesleği seçmek doğru olmayabilir.

En iyi meslek; özellik ve koşullarınıza en uygun olan, sizi en çok tatmin eden ve yeteneklerinizi kullanarak kendinizi geliştireceğiniz meslektir. Her mesleğin çeşitli özellikleri vardır. Mesleğin gerektirdiği özelliklerle kişilik özelliklerinizin birbirine benzemesi doğru mesleğe yönelmenizi sağlar. Bilinçli meslek seçimi yapabilmeniz; kendinizi iyi tanımanıza, mesleklerin gerektirdiği ilgi ve yeteneklerin neler olduğunu iyi bilmenize bağlıdır. Bilgi ve deneyiminizi geliştirerek bir meslekte ilerlemeniz, ülkenize de katkı sağlayacaktır.

Size meslek seçimi konusunda aileniz, öğretmenleriniz ve okulunuzun rehberlik servisi yardım edebilir. Çevreniz, yetenek ve ilgi alanlarınızı gözlemleyerek hangi mesleği yapabileceğiniz konusunda size yol gösterici olabilir. Örneğin aileniz müzik aleti çalma yeteneğinizi ve müziğe olan ilginizi biliyorsa sizi bu konuda yönlendirmelidir.

1
0
0
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.