Meteorolojide gerçek ve hissedilen sıcaklık kavramları nedir

Meteorolojide gerçek ve hissedilen sıcaklık kavramları nedir
Meteoroloji haberlerini izleyerek gerçek ve hissedilen sıcaklık kavramlarının ne anlama geldiklerini konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gerçek sıcaklık belirli bir yükseltide ölçülen sıcaklık değeridir.Hissedilen sıcaklık ise, gerçek sıcaklık, nem önünde bulundurularak hesaplanan değerdir.

Hissedilen sıcaklık, havada ölçülen sıcaklıkla birlikte havadaki bağıl nem oranı ve rüzgar hızıyla ilgilidir.

Bağıl nem oranı arttıkça vücuttan buharlaşma yavaşlar, terleme ile vücudun soğuma imkanı azalır ve vücut havanın sıcaklığını daha çok hisseder. Rüzgarlı havalarda ise terin buharlaşması daha hızlı olacağından sıcaklık daha düşük hissedilir.

Bir bölgede ölçülen sıcaklıktan gerçek sıcaklık olarak bahsedilir. Bu sıcaklık değeri termometre kullanılarak ölçülen sıcaklık değeridir. Ancak bir sıcaklığın ölçüldüğü yerdeki bağıl nem oranı ve rüzgâr etkisi bu sıcaklığın canlılar tarafından farklı algılanmasına sebep olur. Ölçülen değil, algılanan sıcaklıktan, hissedilen sıcaklık olarak bahsedilir

132
236
136
34
33
33
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum