Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre gibi âlimlerin fikirlerinin günümüzde de etkili olmasının nedenleri

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre gibi âlimlerin fikirlerinin günümüzde de etkili olmasının nedenleri
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre gibi âlimlerin fikirlerinin günümüzde de etkili olmasının nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre Hakkında Kısa Bilgiler  

  • Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre  13. yüzyılda yaşamış önemli şahsiyetlerdir. O dönemin Türkiye'si siyasi, sosyal bir çok değişiklik ve karmaşa içerisindeydi. Bir yandan gelen Haçlı Seferleri ile diğer yandan gelen Moğol istilası sonucu Anadolu yakılıp yıkılmış, siyasi, ekonomik, sosyal sorunlar halkı iyice bunaltmıştı.
  • İşte halkın iyice daraldığı bu dönemde o dönemler Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'ya yakın bir Türkmen kasabasına gelen Hacı Bektaş-ı Veli'nin tasavvufi fikirleri kısa sürede insanların ruhlarına hitap etmiştir. Yine aynı dönemde yaşayan Mevlana ile farklı Selçuklu yöneticilerini destekleseler de dünyaya bakış açıları aynı olmuştur.
  • Hacı Bektaş-ı Veli yaşadığı dönemde Hristiyan ve Moğollara hoşgörülü yaklaşıp İslam öğretilerini sevdirmeye çalışmıştır. Mevlana'da aynı şekilde insanları dışlamamış, hatalarına mahkum etmemiş her daim kucaklayıcı yaklaşımlar içerisinde olmuştur.
  • Yunus Emre 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış önemli tasavvuf şairlerimizin başında gelmektedir. Yunus Emre sevgiyi felsefe haline getirmiş ve bu fikirlerini anlaşılır, sade bir şekilde dile getirmiştir. Türk Kültür ve Medeniyetinin oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. Mevlana ile de görüşen Yunus Emre düşünce yapısı itibari ile Mevlana'nın öğretileri ile uyuşmaktadır.

Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Yunus Emre'nin Fikirleri Neden Günümüzde de Etkilidir?

  • Aynı dönemlerde yaşamış bu üç şahsiyete baktığımızda öğretilerinin temelinde sevgi vardır. Bu sevgi yaratılan her varlığa amasız yani ayrıştırmadan olması yönündedir.
  • Hepsi de dünya insanlığının kardeşliğini, ulusların dostluğunu savunmuşlardır. Bu duruma Hacı Bektaş-ı Veli'nin şu sözlerini örnek verebiliriz "Yetmiş iki milleti ayıplamamak, yetmiş iki millet birdir bize, dünya içinde yaratılmış nesneler eşittir."
  • Yine üçü de bedenden çok ruha önem vermişlerdir ve hep kucaklayıcı olmuşlardır. Her daim insanın içinde saklı özünü aramasını iyi olana ulaşmasını tavsiye etmişlerdir.
  • Savundukları değerlere baktığımızda bunlar bir millete ait değil tüm insanlığa hitap eden evrensel fikirlerdir. Ayrıca dönemlik değil dünya var oldukça kalıcı olmaya devam edecek değerlerdir. Bu nedenle üç ismin öğretilerinin hala etkili olmasının nedeni kucaklayıcı olmaları, zamana değil insana hitap etmiş olmalarıdır. 

344
118
190
4
10
10
127
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.