Mevsimlerin en belirgin ayırt edici özellikleri sizce nelerdir

Mevsimlerin en belirgin ayırt edici özellikleri sizce nelerdir
Mevsimlerin en belirgin ayırt edici özellikleri sizce nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mevsimlerin Oluşumu ve Özellikleri

Eksen eğikliği mevsimlerin oluşmasında en önemli etkenlerden birisidir. Eğer eksen eğikliği olmasaydı Dünya Güneşin çevresinde dolanır iken güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı değişmeyecek ve sıcaklık değişimleri yaşanmazdı. Bu nedenle eksen eğikliği mevsimlerin oluşmasının en önemli nedenidir.

Dünyada oluşan dört mevsimin belirgin bazı özellikleri bulunur. Bu özellikler şunlardır;

İlkbahar mevsiminin özellikleri: Doğada kış ile yaz arasında bulunan bir mevsimdir. Kuzey Yarım Kürede Mart ve Haziran ayları arasında yaşanır. Bu mevsimde sıcaklıklar artmaya başlar ve karların erimesi ile bol miktarda yağışlar olabilir. Böylece birçok baraj ve göletler dolmaya başlar.

Yaz mevsimi: Kuzey Yarım Kürede en uzun günler yaz mevsiminde yaşanır. Sıcaklıkların en yüksek olduğu mevsimdir. Sıcaklıklar Kuzey Yarım Kürede 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Kürede ise 22 Aralık, 21 Mart arasında yaşanmaktadır.

Sonbahar mevsimi: Yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Kuzey Yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım ayları sonbahar mevsimidir. Güney Yarım Kürede ise Mart, Nisan ve Mayıs ayları sonbahar mevsimidir.

Kış mevsimi: Kuzey Yarım Küre için Aralık, Ocak ve Şubat aylarından oluşur. Bu mevsimde hava sıcaklıkları bazı yerlerde eksilere doğru düşer. Kuzey Yarım Küre için en soğuk mevsimdir. Güney Yarım Kürede ise tam tersi olmaktadır.

50
15
250
15
15
15
106
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.