Mevzu hadisler nedir

Mevzu hadisler nedir
Mevzu hadisler nedir, mevzu hadislerin ortaya çıkış nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mevzu hadis, hadis diye uydurulan sözler hakkında kullanılan bir terimdir. Tarih içinde birtakım çıkarcı kişiler ve gruplar Peygamberimize (s.a.v.) ait olmayan söz ya da fiilleri sanki onun sözü ya da fiilleriymiş gibi nakletmişlerdir. Bu uydurma rivayetlere hadisçiler mevzu hadis adını vermiştir. Gerçekte mevzu hadisler, “hadis” bile sayılmaz, ancak uyduran kişi böyle bir iddiada bulunduğu için “hadis” diye adlandırılmıştır. Bu durum herhangi bir maddi değeri olmamasına rağmen sahte paraya “para” denmesine benzetilebilir.

Mevzu hadislerin ortaya çıkış nedenleri

  • Grup görüşünü savunma
  • İslam düşmanlığı
  • İslam’a hizmet arzusu
  • Şahsi çıkar sağlama arzusu

Mevzu hadislere karşı alınan tedbirler
İslam âlimlerinin uydurma sözlere karşı aldıkları en önemli tedbir, nakledilen hadislerin kaynağını sorgulamak olmuştur. Bu âlimler, bir hadisi rivayet eden kimsenin o hadisi kimden aldığını sormakla yetinmemiş, onların hocalarının isimlerini de söylemelerini istemişlerdir.

Mevzu hadislerin yol açtığı zararlar
Hadis uydurmak, hayatımızı Kur’an-Sünnet yerine hurafelerle doldurmaktır. Başka bir deyişle her uydurma rivayet hayatımızdan sahih bir sünnetin çıkarılması demektir. Çünkü uydurmalarla meşgul bir zihin veya kalp, Peygamber Efendimizden sahih bir şekilde gelen sünneti uygulamaya sıra bulamayacaktır.

222
43
34
31
31
36
35
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.