Mezhep kavramı ve mezhepler hakkında neler biliyorsunuz

Mezhep kavramı ve mezhepler hakkında neler biliyorsunuz
Mezhep kavramı ve mezhepler hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mezhep, takip edilen yol demektir. Mezhepler, Asrı Saadet’ten sonra ortaya çıkmıştır. Amelde ve itikatta mezhepler vardır. Mezheplerin imamları bulunur. Bu imamlar belli konularda içtihat yapmıştır. Nas olan yani kati emir ve yasakların olduğu yerlerde içtihat yapılmaz.

Din konusunda bazı alanlarda insanlar serbest bırakılmıştır. Sosyal hayatın yaşanmaya devam etmesi ve ihtiyaçlara göre hukuk geliştirilmesi beli ana ilkeler etrafında içtihatla olur. Mezhep imamları da bu serbestlikten faydalanarak fıkıh, hukuk kuralları geliştirmişlerdir. Böylece mezhep imamlarına tabi olanlar o mezheplere göre ibadet etmeye başlamışlardır. Günümüzde en çok ittiba edilen mezhepler Hanefilik, Malikilik, Şafilik, Hanbelilik olarak bilinmektedir.

Hanefi Mezhebi, Şafi Mezhebi, Maliki ve Hanbeli mezhepleri İslam’daki fıkhiz mezheplerdir. Mezhep sözlükte “gidilecek yer, gidilecek yol, görüş, doktrin ve akım” gibi mânalara gelir. Bir terim olarak ise mezhep, kendi içinde tutarlı bir düşünce sistemine sahip olduğu kabul edilen itikadî ve fıkhî doktrini ifade eder.

Kaynak:Eğitim Sistem

105
39
105
39
106
38
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.