Milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimiz

Milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimiz
Milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizden hangilerini biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Millî egemenlik, egemenliğin bir kişiye, gruba ya da çoğunluğa değil de bütün millete ait olmasıdır.

Bağımsızlık ise bir kişinin ya da toplumun başka kişi ya da toplumların yönetimi altında olmamasıdır.

Millî Egemenlik ve Bağımsızlık Sembolleri

 Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, milli egemenlik ve bağımsızlık sembolleri bulunmaktadır. Şimdi sırası ile bu sembollere bakalım ve neler olduklarını öğrenirim.

 Bayrağımız, Devletlerin ve milletlerin egemenlik simgelerinden en önemlisi bayraktır. Türk milleti için de Türk bayrağı millî sembollerin başında gelmektedir çünkü Millî Mücadele yıllarında bayrak için büyük mücadeleler verilmiş bütün fertleriyle birbirine kenetlenen Türk milleti, bu mücadelede Türk bayrağını yeniden yükseltmeyi başarmıştır.

 İstiklal Marşımız (12 Mart 1921) İstiklal Marşımız ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’a aittir. Özellikle milli mücadelemiz Kurtuluş Savaşı esnasında devam ederken, askerlerin bağımsızlık isteğini ifade edebilmek adına bir milli marşa ihtiyaç duyulduğuna karar verilmiştir. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy kahraman askerlerimize ve tüm halkımıza İstiklal Marşını armağan etmiştir. Daha sonra Osman Zeki Üngör ise İstiklal Marşımızın bestesini yapmıştır.

 Başkentimiz Ankara, Milli egemenlik ve özgürlüğe dayalı olan tüm temeller Ankara şehrinde atılmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın ardından milli mücadele ile beraber 13 Ekim 1923 yılında Ankara Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak ilan edilmiştir. Zaman içerisinde ise hızla gelişen Ankara günümüzde en önemli ve büyük şehirlerimizden biri haline gelmiştir. Bağımsızlığımızın ve ulusal egemenliğimizin en önemli temellerinden biri olarak Ankara ön plana çıkmaktadır.

 Dilimiz Türkçe  Bir ülkenin en önemli özgürlük ve bağımsızlığını dili anlatır. Çok eski Türk Devletlerinden günümüze kadar gelmiş olan Türkçe ise, ülkemizin şu anki resmi dilidir. Bu yüzden mutlaka yabancı kelimelerden ziyade, Türkçe kelimeleri kullanmaya özen göstermeliyiz. Türkçe içerisine girecek yabancı kelimelerden uzak durmalı ve bunun yerine Türkçe kelimeleri yerleştirmeye çalışmalıyız.

  Paramız (Türk Lirası)  Ülkelerin en önemli bağımsız sembollerinden biri paradır. Paralar üzerinde bazı kültürel öğeler ve birtakım semboller yer alır. Böylece paralar üzerinde yer alan semboller ve kültür ülkenin bağımsızlığını ve özgürlüğünü temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti olarak ülkemizin para birimi ise Türk lirasıdır. 1 Mart 2010 yılında kabul edilmiş olan Yeni Türk Lirası simgesi TL üzerinden ifade almıştır. Hem Türkiye Cumhuriyeti'nde hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bu para birimi ile sembol kullanılmaktadır.

Meclis: 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Meclisimiz bağımsızlığımızın sembolü olduğu gibi millî egemenliğimizin de önemli sembollerindendir.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.