Millî Mücadele Dönemi’nde kurulan cemiyetlerin kuruluş amaçları

Millî Mücadele Dönemi’nde kurulan cemiyetlerin kuruluş amaçları
Millî Mücadele Dönemi’nde kurulan cemiyetlerin kuruluş amaçları nelerdir, araştırınız.

Mondros ateşkes antlaşmasının uygulanması ile Osmanlı ordularının büyük kısmı terhis edilmişti. Bu sırada İtilaf devletlerinin Anadolu’da işgale başlaması ve İstanbul Hükumetinden büyük tepki görmemesi halk arasında karamsarlığa neneden olmuştu.

Bu karamsarlıkla birlikte bazı aydınlar işgallere karşı direnişe geçilmesini planlamakta idi. Bazı azınlık cemiyetlerinin yıkıcı çalışmaları da bu arayışı hızlandırmaktaydı. Terhis edilerek köylerine dönen Osmanlı askerleri, memleketlerinin işgal altında olduğunu görünce işgalcilere karşı silahlı çeteler kurarak bölgesel direnişe geçmişlerdi. Bunun yanında bazı aydınlar da diplomatik açıdan işgallere karşı direnişi yönlendirmek amacıyla çeşitli cemiyetler kurmuşlardı.

335
144
144
144
145
158
408
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum