Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz

Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz
Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mimar Sinan, Osmanlı Devleti zamanında yaşamış, dünyaca ünlü Türk mimardır. Mimar Sinan 1489 yılında Kayseri'de doğmuştur. Gençlik döneminde devşirilerek İstanbul'a gelen Mimar Sinan Yeniçeri Ocağı'na katılmıştır. Burada ağaç işleri ustalığını öğrenen Mimar Sinan, büyük mimarlarla beraber çalışıp mimarlığı öğrenmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında yetenekleri keşfedilerek 49 yaşında baş mimarlığa atanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra ll. Selim ve lll. Murat zamanında da baş mimarlık görevini yürüten Sinan, 1588 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

81 cami, 51 mescit, 55 medrese, 20 kervansaray, 36 saray olmak üzere 375 den fazla eser inşa etmiştir. Selimiye ve Süleymaniye Camileri en bilinen eserlerindendir.

Osmanlı Devletine devşirme yani gayrimüslim bir ailenin başarılı bir çocuğu olarak gelmiştir. Osmanlı Devleti tarafından büyütülmüş, eğitim verilmiş ve yetiştirilmiştir. Oldukça yetenekli bir mimardır. Osmanlı Devletinin mimari yapısını şekillendiren adam olmuştur.

Mimar Sinan 1489 yılında Kayseri'de Ağırnaz adındaki köyde dünyaya gelmiştir. Devşirme olarak İstanbul'a getirilmiş ve yeniçeri olması için yetiştirilmeye başlamıştır. Eğitimini acemi ocağında almaya başlamıştır. Yedi yıllık eğitiminin ardından köprücü olarak İstanbul'un en önemli ustaları ile beraber çalışmaya başlamıştır.

Mimar Sinan'ın hayatını değiştiren şey Osmanlı Devleti tarafından devşirme olarak eğitilmesi olmuştur. Aynı zamanda devşirme olarak alınan bu küçül çocuk Osmanlı Devletini de etkilemiştir.

1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte Belgrad seferine katılmış ve bütün yeteneklerini ilk olarak burada göstermiştir. Bu seferin ardından 17 yıl sonra mimarbaşı olmuştur.

Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz

  • Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisidir.
  • Yaptığı eserlerle dünyaca tanınmaktadır.
  • 29 Mayıs 1489, Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuştur.
  • 17 Temmuz 1588, İstanbul’da vefat etmiştir.
  • Başyapıtı, “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii’dir.
  • Hristiyan Türktür, devşirme olarak yeniçeri ocağına alınmıştır.
  • Toplam 375 tane eser yapmıştır.
  • Mimar Sinan’ın eserleri 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam yapmıştır.
  • 49 yıl baş mimarlık yapmıştır.
  • Başlıca eserleri, Selimiye Cami, Süleymaniye Cami, Haseki Külliyesi, Mağlova Kemeri – Kemerburgaz ve daha bir çok eşsiz eser yer alır.
  • 1588’de İstanbul’da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii’nin yanında kendi yaptığı sade türbeye defnedilmiştir.

146
11
146
3
5
50
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.