Mitoz ve mayoz bölünme arasındaki farklar nelerdir

Mitoz ve mayoz bölünme arasındaki farklar nelerdir
Mitoz ve mayoz bölünme arasındaki farklar nelerdir, mitoz ve mayoz bölünme arasında ne gibi farklılıklar vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mayoz bölünme ve mitoz bölünme arasındaki ortak özellikleri daha önceki yazımızda ifade etmiştik. Bu yazımızda Mayoz bölünme ile mitoz bölünme arasındaki farkları maddeler halinde ifade edeceğiz. Mayoz ve mitoz bölünmenin tanımını tekrar hatırlayalım. Mayoz bölünme, diploit bir hücrenin bölünecek kadar büyümesiyle gamet adı verilen 4 adet haploit hücreye dönüşmesi sağlayan 2 aşamalı hücresel bir süreç olarak adlandırılmaktadır. Mitoz bölünme ise bir ana hücrenin bölünerek 2 yeni hücre meydana getirmesine denilmektedir.

Mitoz bölünme ve mayoz bölünme arasındaki farklar karşılaştırmalı olarak verilmiştir.

Mitoz BölünmeMayoz Bölünme
Vücut hücrelerinde görülür.Üreme ana hücrelerinde görülür.
Tek hücreliler ve bazı çok hücrelilerde eşeysiz üremeyi sağlar.
Çok hücrelilerde büyüme, gelişme ve yenilenmeyi sağlar.
Eşeyli üreyen canlılarda üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar.
Bir hücreden 2 yavru hücre oluşur.Bir hücreden 4 yavru hücre oluşur.
Parça değişimi görülmez.Parça değişimi görülür.
Oluşan yavru hücrelerin genetik yapısı birbirleriyle ve ana hücreyle aynıdır.Oluşan yavru hücrelerin genetik yapısı birbirinden ve ana hücreden farklıdır.
Kalıtsal çeşitlilik oluşmaz.Kalıtsal çeşitlilik oluşur.
Oluşan hücrelerin kromozom sayısı değişmez.Oluşan hücrelerin kromozom sayısı yarıya iner.
Hücreler, belli bir büyüklüğe ulaştığında tekrar bölünme geçirebilir.Oluşan hücreler tekrar bölünme geçirmez.
Ergenlik dönemiyle başlar ve üreme özelliği kaybedilene kadar devam eder.
Bir aşamada gerçekleşir, çekirdek ve sitoplazma bölünmesi bir kez olur.İki aşamada gerçekleşir, çekirdek ve sitoplazma bölünmesi iki kez olur.

Mitoz ve mayozda gerçekleşen benzer olaylar olmasına rağmen aralarında farklılıklar da vardır. Bu farklılıklardan bir kısmı aşağıdaki tabloda verilmiştir

MitozMayoz
1. Eşeysiz üremenin temel olayıdır.1. Eşeyli üremenin temel olayıdır.
2. Ökaryot tek hücrelilerde, çok hücreli canlıların bir çok vücut hücresinde ve üreme ana hücre­lerinde görülür.2. Çok hücreli canlıların üreme ana hücrelerinde ve bazı canlıların spor üretiminde görülür.
3. Bölünme sonucu oluşan hücreler, birbirleriyle ve atasal hücreyle kalıtsal olarak aynıdır (mutasyonlar hariç).3. Bölünme sonucu oluşan hücreler, birbirlerinden ve atasal hücreden kalıtsal olarak farklıdır.
4. Çok hücrelilerde oluşan hücreler genellikle büyüme, gelişme ve doku onarımını sağlar.4. Oluşan hücreler üremeyi sağlar.
5. Tetrat, sinapsis ve krossing over oluşumu görülmez.5. Tetrat, sinapsis ve krossing over mayoza özgüdür.
6. Çekirdek ve sitoplazma bölünmesi bir kez gerçekleşir.6. Çekirdek ve sitoplazma bölünmesi iki kez gerçekleşir (mayoz I ve mayoz II).
7. Bölünme sonucu, kromozom sayısı ata hücreyle aynı olan iki yeni hücre oluşur (mutasyonlar hariç).7. Bölünme sonucu kromozom sayısı ata hücrenin yarısı kadar olan dört yeni hücre oluşur.
8. Oluşan hücreler tekrar bölünme geçirebilir.8. Oluşan hücreler tekrar mayoz geçiremez.

10372
3136
5641
1439
1480
1884
5117
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum