Moğol İmparatorluğu ve Anadolu’da yapmış olduğu faaliyetler

Moğol İmparatorluğu ve Anadolu’da yapmış olduğu faaliyetler
Moğol İmparatorluğu ve Anadolu’da yapmış olduğu faaliyetler hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Moğollar, Anadolu üzerine bir akım başlatarak Orta Asya topraklarında önlerine kattıkları kavimleri İran üzerine doğru kovalamaya başlamıştır. Moğollar, Anadolu’da katliamlar yapmaya da başlamışlardır. Moğollar, Cengiz Han döneminde Müslümanların bütün değerlerine saldırmaya başlamışlardır. Birçok şehri tahakkümleri altına alıp virane hale getirerek yağma etmişlerdir.

Anadolu, girilmedik han, hamam, medrese, mescit, cami bırakmadan yakıp yıkmışlardır, insanları kılıçtan geçirerek Anadolu’yu tahakküm altına almaya çalışmışlardır. Yaptıkları zulümler, devletlerin yıkılmasına, milletlerin yok olmasına kadar varmıştır. Moğollar daha sonra bir kısmı Müslüman olarak günümüzde Orta Asya coğrafyasında yaşamaya başlayan bir millet ve devlet haline gelmiştir.

Moğollar Cengiz Han liderliğinde dünyanın büyük bir bölümünü ele geçirmişlerdi.

Cengiz Han savaşlarda kullandığı taktiği kadar savaş meydanları dışında yaptıkları ile de savaşa çok etki yapmıştır. Kurmuş olduğu sistem sayesinde ele geçireceği saldıracağı yerler hakkında coğrafi koşulları olmak üzere toplum özelliklerini de araştırıyordu.

Devletlerin hassa oldukları konular hakkında bilgilere sahipti. Bu bilgileri kendi amaçları doğrultusunda kullanıyordu.

Anadolu Selçuklu Devleti 1. Alaattin Keykubad zamanında ulaştığı en güçlü durumda Moğollara karşı Harzemşahlar ve Eyyübiler ile ittifak halinde bulunuyorlardı.

Bu ittifakı bozmak için Moğollar bir Türklere bir oyun oynadılar. Harzemşahlı asker kılığına giren Moğol askerleri Anadolu Selçuklu köylerine saldırdı ve insanları kılıçtan geçirdi.
BU saldırıya kızan Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaattin Ketkubad ittifakı bozdu. Harzemşahlar Sultanı Celalettin Harzemşah bu saldırıyı kendisinin yapmadığını söylese de 1. Alaaattin Keykubad buna inanmadı.

1230 yılında Yası Çemen savaşında Anadolu Selçuklu Devleti ordusu Harzemşahlar ordusunu yendi ve Harzemşahlar Devleti yıkıldı.

Sonuç iki Türk devleti birbiri ile savaştı Moğollar kazandı. 13 yıl sonra Moğollar Kösdağ Savaşında Anadolu Selçuklu Devleti ordusunu yenince Anadolu Selçuklu Devleti yıkılma devri başladı.

626
241
298
98
94
96
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.