Moğol İstilası’nın Anadolu’nun demografik değişimine etkileri

Moğol İstilası’nın Anadolu’nun demografik değişimine etkileri
Moğol İstilası’nın Anadolu’nun demografik değişimine etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Anadolu'nun Türkleşmesi yavaş bir şekilde ilerliyordu.  Bizans İmparatorluğu ile savaşarak ilerliyordu.

Moğolların Orta Asya'da başlattıkları işgal hareketi ve ele geçirdikleri yerlerdeki yaptığı zulüm  işkence talan ve katliamlardan dolayı insanlar üzerinde oluşan korku sebebiyle bir göç başlamıştır.

Devletleri yıkılan topluluklar kendilerini koruyacak bir yer aramakta idiler.

Anadolu Selçuklu Devleti en ihtişamlı ve en güçlü dönemini yaşıyordu.

Sultan 1. Alâeddin Keykubad çok akıllı bir siyaset izleyerek Moğollara karşı Harzemşahlar ve Eyyubilerle ittifak yapmıştı. Bunu gören Türkmenler Anadolu'ya göç etmeye başladılar.

I. Alâeddin Keykubad gelen Türkmen boylarını Bizans sınırına yerleştiriyordu.

Gelen Türkmenler ve Moğol korkusundan kaça yerli halk Bizans'a sığınıyordu.

Yerli halkın boşalttığı yerlere Türkmenler yerleşiyordu. Türkmenler kurdukları beyliklerle Bizans'a akınlar düzenliyorlardı.  Bu akınlardan elde ettikleri yerlerde kendi yönetimlerini kuruyorlardı. Yerli halka iyi davranmaları toplumların kaynaşmasını artırıyordu,

I. Alâeddin Keykubad Yası Çemen savaşında Harzemşahları yenince Moğollarla arsındaki tampon olan bölge kalmadı. Moğollarla komşu oldu. Bu Anadolu'ya olan göçü da çok arttırmıştır.

Bütün bu olaylar Anadolu'daki Türk sayısını artırmıştır. Anadolu'nun Türkleşmesini en büyük sebebi Moğol istilasıdır.

1353
1193
336
1307
598
311
1457
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.