Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra başlayan işgallere halkın tepkisi ne olmuştur
Mondros Ateşkes Antlaşması 30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı imparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğini elinden alınan bir antlaşmadır. İtilaf Devletleri istedikleri yerler, işgal etme hakkına sahip olmuşlardı. İtilaf Devletleri zaman kaybetmeden hemen Anadolu'nun daha önce aralarında paylaştıkları yerlere asker çıkararak işgale başlamışlardır.
İşgaller karşısında yapılan ilk tepki olarak mitingler düzenlemişlerdir. İşgaller karşısında İstanbul'dan Hükumet ve padişahtan bir direniş olmayınca halk kendi kendine direnişe geçmiştir. Bu direniş ilk önce Müdafayı Hukuk Cemiyetleri adı altında örgütlenmeye farklı yerlerde başlamıştır.
Bu örgütlenmeyi daha sonra kurdukları milis grupları olan Kuvayı Milliye birlikleri ile silahlı hale getirmişlerdir. Bir süre sonra birbirinden bağımsız yerlerde düşmanlarla çatışmaya direnişe geçmişlerdir. İlk kurşun İzmir'de Yunan askerlerine karşı atılmıştır.
Bu direnişler insanları duygularını harekete geçirmiştir. Yaptıkları kongrelerle bu direniş bir çatı altında toplanmaya başlamıştır.
- Damat Ferit Hükûmetinin işgaller karşısında sessiz kalması halkın tepkisine neden oldu.
- İşgalci devletlere ve işgallere karşı ülke genelinde büyük mitingler düzenlendi.
- Halk işgale karşı çıkmak için çare aramaya başlamıştır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.