Monomer ve polimer nedir

Monomer ve polimer nedir
Monomer ve polimer nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Monomer birçok alanda sıklıkla karşımıza çıkan bir kelimedir. Yunanca kökene sahip bu terimde “mono” bir, “mer” ise parça anlamına gelmektedir. Monomer ise tek parça anlamını taşımaktadır. Tespih maddesini ürün olarak düşünecek olursa içerisindeki boncuklardan bir tanesi monomer olacaktır. Çok sayıda monomerler bir araya gelerek polimerleri oluşturur. Polimer ise kelime anlamı olarak çok parça anlamına gelmektedir.

Polimer, monomer isimli basit moleküllerin kimyasal bağlar ile bir araya gelmesi sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddeler olarak değerlendirilebilir. Tekrar eden alt birimlerden oluştuğundan çok büyük moleküller olarak ifade edilebilir.

Monomer örnekleri: Karmaşık bir yapıya sahip bütün polimerler monomerlerden oluşmaktadır. Aynı tür monomerler farklı şekillerde bir araya gelerek farklı polimer türlerini oluşturabilir. En çok bilinen besin monomerlerinden birisi olan glikoz, hayvan hücrelerinde glikojeni bitki hücrelerinde ise nişastayı meydana getirir. Proteinlerin içerisinde bulunan aminoasitler birer monomerdir. Yağların oluşmasını sağlayan yağ asitleri ve gliseroller de birer monomerdir. Monomer maddeler hücre zarından kolay bir şekilde geçerken, polimer maddeler geçemez. Bu maddeler hücre içerisine enerji harcanması gereken ve endositoz adı verilen yöntemle hücre içerisine alınır. Tek parçalı yapıya sahip olan monomerlerin daha küçük parçaları yoktur.

0
112
3
0
1
2
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.