Müddessir suresinin ilk beş ayetinde Allah (c.c.), Hz. Muhammed’den (s.a.v.) neler istemektedir

Müddessir suresinin ilk beş ayetinde Allah (c.c.), Hz. Muhammed’den (s.a.v.) neler istemektedir
Müddessir suresinin ilk beş ayetinde Allah (c.c.), Hz. Muhammed’den (s.a.v.) neleristemektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Müddessir suresinin ilk beş ayetinde Allah Hz. Muhammed'den; insanları kabir azabı için uyarmasını, insanları hak olan İslam dinine tevşik etmesini, davet etmesini, kötü olan her şeyi terketmesini, giysilerini temiz tutmasını istemiştir.

Müddessir suresi ilk beş ayet Türkçe anlamı

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla.

  • ﴾1﴿ Ey örtüsüne bürünen!
  • ﴾2﴿ Kalk ve uyar!
  • ﴾3﴿ Sadece rabbinin büyüklüğünü dile getir.
  • ﴾4﴿ Elbiseni tertemiz tut.
  • ﴾5﴿ Her türlü pislikten uzak dur.

Bu ayetlerde Peygamberimizden insanları dine davet etmesi, her zaman uzak durduğu gibi yine kötülüklerden uzak durması gerektiği ve elbisesini temiz tutması emredilmiştir.

Hz. Peygamber Hira mağarasında vahiy meleğinin sesini işitip kendisini de görünce korkusundan titremeye başlamış, hemen ailesine gelerek “Beni örtün, beni örtün!” demiş; onlar da üzerine bir örtü örtmüşler ve serin su serpmişlerdi. Bunun ardından, “Ey örtüsüne bürünen!” hitabıyla başlayan Müddessir sûresinin ilk beş âyeti inmiştir (Buhârî, “Tefsîr”, 74/1-5). Bununla birlikte “örtüsüne bürünen” ifadesine mecaz olarak “peygamberlik kisvesine bürünen, bu ağır görevi yüklenen” anlamları da verilmiştir (Râzî, XXX, 190; Şevkânî, V, 373; İbn Âşûr, XXIX, 294).

Müddessir suresinin ilk ayetlerinden sonra Peygamberimiz (s.a.v.) insanları Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanmaya, putlara tapmaktan vazgeçmeye çağırdı. Bu çağrıya uyarak İslam’ı kabul eden ilk kişiler şunlardır: Peygamberimizin (s.a.v.) eşi Hz. Hatice (r.a.), yakın dostu Hz. Ebu Bekir (r.a.), amcasının oğlu Hz. Ali (r.a.), özgür bıraktığı kölesi Hz. Zeyd bin Hârise (r.a.).

544
120
553
121
88
98
125
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.