Müderris, Sahn-ı Seman Medresesi ve İstimâlet Politikası nedir

Müderris, Sahn-ı Seman Medresesi ve İstimâlet Politikası nedir
Müderris, Sahn-ı Seman Medresesi ve İstimâlet Politikası nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Müderris, medresede ders veren demektir. Bugünkü üniversite profesörleri ile kıyaslanabilir. 

Müderris kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Müderris, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre, müderris kelimesi anlamı şu şekildedir: Ders veren profesör, Medresede veya camide öğretmen.

Sahn-ı Seman Medresesi, II. Mehmed‎’in İstanbul’u fethinden sonra kurduğu eğitim kurumları arasında en üst düzeyde eğitim veren yüksek öğrenim kurumudur. Sahn-ı Seman; Kur'an, hadis, kelâm, fıkıh, tefsir gibi İslam bilimlerinin yanı sıra fizik, kimya, matematik, astronomi gibi aklî bilimlerde dersler verirdi.

İstimâlet Politikası, fethedilen yerlerin halkına iyi, eşit, adil ve hoşgörülü davranma, onları himaye etme, dış düşmanlara karşı can ve mal güvenliğini sağlama, dinî konularda özgürlük verme ve vergi hususunda kolaylık göstererek halkın Osmanlı Devleti’ne karşı kalplerini kazanma politikasıdır.

2
3
2
3
3
3
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.