Muhacir komisyonlarının görevleri ve amaçları hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz

Muhacir komisyonlarının görevleri ve amaçları hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz
Muhacir komisyonlarının görevleri ve amaçları hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz, açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : XIX ve XX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin oluşturmuş olduğu muhacir komisyonlarının genel anlamda görevleri şöyleydi:
• Göçmenlerin Müslüman olsun Hristiyan olsun refahlarını temine çalışmak,
• Devlete külfet getirmeyecek iskân sahaları tespit etmek (Bu iskân sahalarının tespit edilmesinde iklim, su kaynakları, üretim ve pazarlama, ulaşım noktalarına yakınlık vb. pek çok ölçüt dikkate alınmaya çalışılmıştır),
• Göç etmiş ahaliye ve bundan sonra da göç edeceklere yardım ederek bunları uygun iskân alanlarına yerleştirmek,
• Göçmenlere iaşe temin etmek,
• İstihdam alanları oluşturarak göçmenleri işe yerleştirmek,
• Çiftlik hayvanı, arazi ve ziraat aleti dağıtarak göçmenlerin bir an önce üretim faaliyetine başlaması ve kendi kendilerine yetebilir duruma gelmelerini hızlandırmak.
Ufuk Erdem, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e
Muhacir Komisyonları ve Faaliyetleri (1860-1923), s. 5.
Muhacir komisyonlarının görevleri ve amaçları hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Muhacir komisyonlarının görevleri ve amaçları, göçmenlerin yerleşimlerini düzenlemek, ekonomik ve sosyal açıdan destek sağlamak, üretkenliklerini artırmak ve kendi kendilerine yetebilmelerini sağlamak olarak özetlenebilir. Bu komisyonlar, göçmenlerin entegrasyonunu ve iskânını kolaylaştırmayı amaçlamıştır.

Muhacir komisyonlarının görevleri, göçmenlerin refahlarını sağlamak, uygun yerleşim alanlarını tespit etmek, göçmenlere yardım etmek ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak olarak özetlenebilir. Bu komisyonlar, Osmanlı Devleti'nin göç dalgalarıyla başa çıkma ve göçmenlerin yerleşimini sağlama çabalarının önemli bir parçasıydı.

0
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.