Muhalefetün Lil-Havadis nedir

Muhalefetün Lil-Havadis nedir
Allah’ın (c.c.) zati sıfatlarından muhalefetün li’l-havadisi açıklayınız, Muhalefetün Lil-Havadis nedir, Allah'ın Sıfatlarından Muhalefetün Lil-Havadis anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Muhalefetün lil-havadis kelimesi "muhalefet", yani "sonradan vücut bulanlar, yaratılmış olanlar" anlamındaki sözcük ve " havadis" sözcüklerinden oluşmuştur. Bu haliyle muhalefetün lil-havadis deyimi Allah'ın zati sıfatı olan "yaratılmışlara benzememek" sıfatını anlatır. Allah'ın eşsiz ve benzersiz olduğunu anlatan sıfatlarındandır.

Allah'ın güzel isimlerine Esma-ül Hüsna denilmektedir. Allah'u Teala'nın bu isimleri arasında sadece Allah' a ait bulunan özelliğini anlatan isimleri bulunmaktadır. Allah-u Teala'nın sıfatları denildiğinde anlaşılması gereken şey Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zatına nisbet edilen mana ve mefhumlar anlamında kelam terimidir. Ancak bazı sıfatlar sadece Allah' a aittir işte bu sıfatlarına Allah'ın "zati sıfat" denilmektedir.

Muhalefetün li’l-havadis: Allah (c.c.), yarattığı hiçbir varlığa benzemez.

1) Vücûd; var olmaktır. 
2) Kıdem; varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır. 
3) Bekâ; varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok . 
4) Vahdâniyyet; zâtında, sıfatlarında, işlerinde ortağı benzeri olmamak. 
5) Muhâlefetün lil-havâdîs; sonradan var olanlara bezememek.  
6) Kıyam bi-nefsihî; varlığı kendinden olup, hep var olması için, hiçbir şeye muhtâç olmamak.

50
2
9
1
2
9
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.