Mümin, kâfir, münafık, müşrik ne demek

Mümin, kâfir, münafık, müşrik ne demek
Mümin, kâfir, münafık, müşrik ve ehlikitap kavramlarının sözlük anlamları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Allah’hın varlığına ve birliğine, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) O’nun kulu ve Peygamberi olduğuna ve onun haber verdiği bilgilere yürekten inanıp, tüm bunları kabul ve tasdik eden kimseye mü’min denir.

Mümin; kelime manası itibariyle mümin, inanan demektir. İslam akaidine göre mümin Allah'a, meleklere, kitaplara, Peygamberlere, ahiret gününe, kaza ve kadere inanan, bu inancında hiç bir şüphe taşımayan, üstelik kalbi bir şüphe taşımadan inandığı bu hususları diliyle de açığa vuran kimsedir.

Münafık; İman esaslarını kalbiyle kabul ve tasdik etmediği, Allah'a ve Resulüne inanmadığı halde, inandığını söyleyen, yani içi başka dışı başka olan iki yüzlü kimselere münafık adı verilir. İnsanların en kötüsü onlardır.

Kafir; İman esaslarını kalbiyle kabul ve tasdik etmediği gibi, bu inkarını diliyle de açığa vuran, Allah'a ve Peygamberine inanmadığını ilan eden kimselere kafir denilir. Kafir inkar eden, küfreden manasına gelir.

Müşrik, kelime olarak şirk koşan, yani Allah'ın bir eşi, benzeri yahut ortağı olduğunu söyleyen kimse demektir. Yüce Allah'ın asla bağışlamayacağı günahların başında şirk gelir. Müşrik olarak ölenler ebediyyen cehennemde kalacaklardir.

Ehl-i Kitap, İslamiyet dışındaki semavi dinlerin kutsal kitaplarına inananlara verilen ortak addır. Sözlük anlamı ''kutsal kitaplara iman edenler'' olan Ehli Kitap, putperestlerden ve münkirlerden farklıdır. Münafıklar iman etmemelerine rağmen inanıyormuş gibi davranır. Münkirler ise Allah'ı, peygamberleri, ahiret gününü ve kutsal kitapları inkar eder.

8546
2480
4400
1822
2512
2750
8221
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
8 Yorum