Müminler yoksulun hakkını nasıl gözetirler, anlatınız

Müminler yoksulun hakkını nasıl gözetirler, anlatınız
Müminler yoksulun hakkını nasıl gözetirler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Müminlerin önemli özelliklerinden biri de yoksulun hakkını gözetmektir. Çünkü dinimiz yoksulun hakkını gözetmenin önemli bir dinî görev olduğunu ortaya koymuştur. Bu dinî görev sosyal dengenin sağlanacağı bir faaliyettir. Mümin, insanın elindeki malların, gerçekte Allah’ın (c.c.) olduğunun bilincindedir. Kendisine meşru bir biçimde faydalanması için emanet edildiğinin şuurundadır. Dolayısıyla mümin, elinde bulunan malların sahibi Yüce Allah ne emrederse ona uyması gerektiğinin farkındadır. Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette yoksulun hakkını gözetmenin önemli bir dinî görev olduğu bildirilmiştir.

Örneğin bir ayette şöyle buyrulur: “Bir de akrabaya, yoksula, yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma. Zira böylesine saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabb’ine karşı çok nankördür.” (2 İsrâ suresi, 26-27. ayetler)

Toplumsal dayanışma ve barış açısından da yoksulun hakkını gözetmenin önemi büyüktür. İnsanlar arasında bu görevin yerine getirildiği toplumlarda barış ve huzur vardır. İnsanların kardeşçe yaşamalarını isteyen İslam dini, müminlerin ellerindeki imkânları birbirleriyle paylaşmalarına büyük önem vermiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Müslümanları bir bedenin organlarına benzetmiştir. Vücudun herhangi bir organı ağrıdığında, tüm vücut bundan nasıl rahatsız olursa bir mümin de sıkıntı içinde bulunduğunda, diğer müminler onun sıkıntısını paylaşması ve derdiyle dertlenmesi gerektiğini bildirmiştir. (Buhârî, Sahih, Edep, 78. s; Müslim, Sahih, Birr, 17.) Başka bir hadisinde de bu durumun önemini: “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” (Buhârî, Sahih, Edep, 12.) buyurarak belirtmiştir

688
684
1081
545
722
830
1836
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum