Musahiplik nedir, musahiplik şartları nelerdir

Musahiplik nedir, musahiplik şartları nelerdir
Musahiplik nedir ve hangi olaya dayandırılır; Alevi inancının önemli kurumlarından biri olan Musahiplik, kelime itibarıyla dünya ve ahiret (yol) kardeşliği anlamına gelmektedir. Hem madden, hem de, manen yani inanç boyutunda kardeş demektir.

Alevilik bir kültür olarak yaşanmaktadır. Alevilik kültüründe bazı değerler ve tutumlar bulunmaktadır. Bunların başında musahiplik gelmektedir. Musahiplik, dostluk, arkadaşlık, dayanışma ve yardımlaşma halinde olmak anlamlarına gelmektedir. Musahip olmak, destek olmak, dost olmak, yardımcı olmak anlamlarına da gelmektedir. Alevilikte oldukça değerli ve önemlidir. Aleviler bu kültürü cemevlerinde yaşatırlar.

Musahiplik, alevi toplumunda ailelerin ve bireylerin yardımlaşması ve dayanışma halinde olmasıdır. Musahiplik ortaya çıkışında hicret esas alınmaktadır. Muhacir ve ensar arasında kurulan bağın musahiplik olduğunu aktaran kaynaklar bulunmaktadır. Aleviler, buna sahip çıkarak Alevilik kültürünün devam etmesini amaçlamakta, birlik ve beraberliğin oluşmasında katkı sağlamak istemektedirler.

Musahiplik şartları:

1. Aday olan iki ailenin de ikrarları alınmış olmalı.
2. Adaylar evli olmalı.
3. Adayların karakterleri birbirine uygun olmalı.
4. Adaylar eline, diline ve beline sahip olmalı.
5. Adaylardan ikisi fakir veya zengin olmamalı. (Eğer iki fakir kendi aralarında anlaşmış ve bunda ısrarlı iseler olabilir.)
6. Adaylarda iki kuşak öncesine kadar akrabalık bağı bulunmamalı.
7. Adaylar yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmalı.
8. Adayların aileleri arasında düşmanlık bulunmamalı ve iki aile birbirine zarar vermemiş olmalı.
9. Adaylar birbirlerine yardım edebilmek için birbirlerine yakın oturmalı.
10. Adaylar birbirinden farklı olmalı. (Örneğin biri kültürlü, biri sanatkâr vb.)

117
41
40
40
41
40
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.