Musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamları

Musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamları
Musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamları nedir, musahiplik ve gülbank ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Musahiplik; Sözlükte “kardeş tutmak, kardeş edinmek” anlamlarına gelen musahiplik Alevilik-Bektaşilikte evli olan iki kişinin aileleriyle birlikte, kurban keserek hayat boyu yol kardeşi olmaya Hakkın ve halkın huzurunda ikrar vermesidir. Bektaşilikte ise musahiplik "ikrar ve nasip alma"olarak ifade edilir ve bu uygulama İslam'ın ilk yıllarına kadar gider. 

Gülbank; Alevilik-Bektaşilik kültüründe dua, gülbank olarak adlandırılır. Gülbank; Allah’a (c.c.) sığınma, ondan af dileme, dua edip ona yakarma amacıyla okunur. Genellikle kısa ve ahenkli cümlelerden oluşan sözlerdir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.