Müslüman bilginleri astronomiyle ilgilenmeye yönelten sebepler

Müslüman bilginleri astronomiyle ilgilenmeye yönelten sebepler
Müslüman bilginleri astronomiyle ilgilenmeye yönelten sebepler neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1263 yılında inşa edilmiş olan İran'ın kuzeyindeki Meraga gözlemevinin kütüphanesinde 40 binden fazla kitap bulunuyordu. Gökbilimci Jamal ad-Din, 1267 yılında Çin'e giderek, gözlemevinde kullanılan aletleri tanıtmıştır.

Bugün İran'da hala Meraga gözlemevinin temelleri görülebilir. 15'inci yüzyıl gökbilimci ve matematikçi Uluğ Bey, Sultan olduğu dönemde Semerkant'ta (şimdiki Özbekistan) bir gözlemevi kurmuştur.

Uluğ Bey, bir yılın 365 gün, 6 saat, 10 dakika ve 8 saniye (günümüzde kabul edilenden 62 saniye daha fazla) olduğunu hesaplamıştır.

Dokuzuncu yüzyılda, Abbas Kasım İbn Firnas evine yıldızları ve gezegenleri incelemek için camdan bir gökevi inşa ettirmiştir.

Hatta bu gökevinde yapay gök gürültüsü ve şimşek efektleri bile vardı.

Pek çok astronomi cihazı buluşları, ilk İslam Uygarlığında olup, günümüzdeki astronominin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bu yeni tür usturlaplar, sekstantlar ve oktantlar, yıldızların ağırlığını daha önce hiç olmadığı kadar doğru bir şekilde ölçmüştür.

Sekstantlar, Orta Çağ dünyasının GPS'leriydi.

294
295
223
555
241
241
178
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.