Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle Cumhuriyet’in ilk yıllarında komşu ülkelerle kurduğumuz kuruluşlar

Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle Cumhuriyet’in ilk yıllarında komşu ülkelerle kurduğumuz kuruluşlar
Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle Cumhuriyet’in ilk yıllarında komşu ülkelerlekurduğumuz kuruluşları araştırınız, bunların kuruluş amaçları hakkında sizlere kısa bilgiler verereceğiz.

Mustafa Kemal’in girişimleriyle komşu ülkelerle cumhuriyetin ilk yıllarında kurduğu kurumlar, Türkiye Şeker Fabrikaları, İzmir Fuar Merkezi şeklindedir. Birçok kurum ve kuruluş da ülkede sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, sanayi alanlarında yerli sermaye ile kurulmuştur. Haberleşme, ulaşım, iletişim alanlarında da devrimler yapılmıştır. Böylece modern ve çağdaş bir cumhuriyetle ülke kurulmuştur.

İzmir Fuar Merkezi ve Türkiye Şeker Fabrikaları isimli iki kuruluştur.

Yukarıda, Mustafa Kemal Atatürk'ün girişimleriyle cumhuriyetin ilk yıllarında komşu ülkelerle kurduğu kuruluşları görmektesiniz. Şimdi, bu kuruluşların kurulma amaçlarını inceleyelim:

Türkiye Şeker Fabrikaları, halkın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları gidermek, Milli Mücadeleden çıkmış toplumun yaralarını sarmak amacı ile kurulmuştur. Bilinmelidir ki, bir toplum ancak üretimle düzelebilir. Bunu düşünen Molla Ömeroğlu, cumhuriyetin ilanı ile ilk girişimleri yaparak Türkiye Şeker Fabrikalarının kurulmasına öncülük etmiştir.

İzmir Fuar Merkezine gelecek olursak, kültürel anlamda gelişmeyi sağlamak amacı ile kurulmuştur diyebiliriz. Fuarda çeşitli sanat galerileri kurulabilir, kitap fuarları açılabilir.

Atatürk'ün girişimleri ile kurulan bu kurum ve kuruluşlar haricinde pek çok başka yazılabilecek kurumlar da vardır. Ulaşma, haberleşme, tarım ve pek çok alanda ülkemizi kalkındırma amacı giden bu kuruluşlar, cumhuriyetin ilanı ile birlikte kurulmuştur.

67
34
31
32
31
31
32
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.