Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem

Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem
Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem ile ilgili sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk'ün sanata verdiği önem hakkında bilgiler edinelim;

Gazi Mustafa Kemal, sanata ve sanatçıya çok önem verirdi. Sanatı ve sanatçıyı daha modern ve çağdaş bir düzeye getirmek için bir çok çalışmalar yapmıştır.

Müziğin ruhun gıdası olduğu düşünürdü. Sanatçılara da bir o kadar çok destek verirdi.

Sanat; hayal gücünün ve yeteneklerin dışa vurumu sonucunda ortaya çıkan görsel ve işitsel eserlerin bir arada bulunmasıdır.

Heykel, mimari, resim, müzik, edebiyat, tiyatro, dans, opera gibi sanat dallarına sahibiz.

Mustafa Kemal Atatürk, yüce Türk Milleti'nin hiç bir şeyden geri kalmasını istemezdi ve hep en yüksek yerlerde olmalarını isterdi. Bu yüzden de sanatın her türlü koluna yönelmemizi isterdi. Sanatla ilgili yaptığı çalışmalar sayesinde Türk Milleti, bu konumuna gelerek sanat konusunda adını dünyaya duyurmayı başarmıştır.

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Sanatla İlgili Sözleri

“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

“Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.”

“Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.”

“Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra, alnında ışığı ilk duyan insandır.”

“Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.”

“Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”

“Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisidir. Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.”

“Güzel sanatlara da alakanızı yeniden canlandırmak isterim. Ankara’da bir konservatuar ve Temsil Akademisi kurulmakta olmasını zikretmek, benim için bir hazdır. Güzel sanatların her şubesi için Kamutay’ın göstereceği alaka ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir.”

“Milletimizin güzel sanatlar sevgisini, her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.”

“Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatı ile yer almaktan ilelebet mahrum kalacaktır.”

“Sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür.”

“Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir.”

1388
287
1500
221
210
543
729
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum