Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık ekonomik bağımsızlıktan geçer sözünden yola çıkarak Osmanlı Devleti’nin siyasi bağımsız

Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık ekonomik bağımsızlıktan geçer sözünden yola çıkarak Osmanlı Devleti’nin siyasi bağımsız
Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık ekonomik bağımsızlıktan geçer sözünden yola çıkarak Osmanlı Devleti’nin siyasi bağımsızlığını değerlendiriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin ekonomisi coğrafi keşiflerle yeni ticaret yollarının bulunması, sanayi inkılabı ve savaşlar nedeni ile bozuldu. Osmanlı Devleti ekonomik sebeplerle kapitülasyonları verdi, bu durum diğer devletlerin iç işlerimize karışmasına sebep oldu. Ekonomik çöküş ile birlikte siyasi çöküş de başladı.

Yani ekonomisi bozulan Osmanlı Devleti siyasi olarak da gücünü kaybetti. Zamanla da tam bağımsızlığını kaybetti.

  • Mustafa Kemal Atatürk, bir ülkenin bağımsızlığının, ancak ekonomik olarak bağımsız olması ile gerçek olabileceğini söylemiştir. Bir ülke ekonomik olarak güçlü olur, dış ülkelere muhtaç olmazsa bağımsız olabilir.
  • Ekonomik olarak bağımsız olmayan, dış ülkelere bağımlı olan ülkeler, gelişemez ve büyüyemez.
  • Osmanlı devleti son dönemlerinde ekonomik açıdan kendine yetemiyor, dış ülkelere bağımlı olarak varlığını sürdürmeye çalışıyordu. Çünkü Avrupa'da sanayi devrimi gerçekleşmiş, Osmanlı bu durumdan geri kalmıştı. Bu nedenle ilerleyememiş, devlet çökme seviyesine gelmişti.
  • Mustafa Kemal tüm bu durumlara şahit olduğu için, bir ülkenin ayakta kalabilmesinin ancak ekonomik bağımsızlık ile gerçek olacağını her fırsatta vurgulamıştır.

112
49
6
8
31
15
135
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.