Mustafa Kemal Mebusan Meclisinin hangi nedenlerle İstanbul dışında toplanmasını istemiştir

Mustafa Kemal Mebusan Meclisinin hangi nedenlerle İstanbul dışında toplanmasını istemiştir
Mustafa Kemal Mebusan Meclisinin hangi nedenlerle İstanbul dışında toplanmasını istemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ankara’nın Millî Mücadele’nin merkezi seçilmesinde, Batı Cephesi’ne yakın ve işgal görmemiş olması, İstanbul’da açılacak olan meclis çalışmalarının yakından takip edilmek istenmesi, şehrin ulaşım ve haberleşme imkanlarının iyi olması ve Ankara halkının Millî Mücadele’yi desteklemesi etkili olmuştur.

Meclisi Mebusan son Osmanlı meclisidir. Bu meclisin İstanbul’da toplanması büyük bir risktir. Çünkü işgal kuvvetleri İstanbul’daydı.

Meclis baskına uğrayabilir, çalışmaları durdurulabilirdi. Ayrıca Anadolu’dan uzakta olması haberleşmenin ve ulaşımın zor olması milli mücadeleye önderlik yapamayacağını düşündüğü için meclisi mebusanın milli iradenin daha kolay hakim kılınabileceği İstanbul dışında bir yer olmasını istemekteydi.

46
72
35
23
70
31
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.