Mustafa Kemal’in düşüncelerini etkileyen yerli ve yabancı fikir adamları

Mustafa Kemal’in düşüncelerini etkileyen yerli ve yabancı fikir adamları
Mustafa Kemal’in düşüncelerini etkileyen yerli ve yabancı fikir adamlarını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Soru : Mustafa Kemal’in düşüncelerini etkileyen yerli ve yabancı fikir adamlarını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap : Atatürk’ü etkileyen en fikir ve düşün adamı dünyaca ünlü Jean-Jacques Rousseau olmuştur.

Atatürk’ün bir monarşi yanlısı olan Montesquieu’dan da etkilendiğini onun Del’esprit de Lois (Kanunların Ruhu) adlı eserini de okuyup ve incelediği bilinmemektedir. Bunların yanında Atatürk ilim ve akıl ile ilgili görüşlerindeki fikir babası da kuşkusuz ki Voltaire olmuştur.

Atatürk, Fransız ihtilalinin yaydığı demokratik fikirleri benimsemiş ve bu fikirleri Türk milletinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanmıştır.

Atatürk’ün fikirlerinin oluşmasında aldığı eğitimlerin de önemli bir yeri vardır. Özellikle askeri okullarda tarih ve Fransızcaya duyduğu ilgi ona düşünce anlamında yeni kapılar açmıştır. Atatürk, öğrencilik yıllarında en çok dönemin Türk düşünce adamları olan Ziya Gökalp, Ömer Naci, Namık Kemal ve tarih öğretmeni Tevfik Bey’den ve şair Tevfik Fikret’ten etkilenmiştir. Bu kişilerin Atatürk’ün Türk milliyetçiliği ve bağımsızlık fikirlerinin oluşmasında önemli etkileri olmuştur.

1320
303
802
103
103
103
549
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.