Muzaffer Sarısözen kimdir

Muzaffer Sarısözen kimdir
Muzaffer Sarısözen, 1899 yılında Sivas ilinin, Cami-i Kebir mahallesinde doğmuş. Babası Sarıhatipzadelerden Şeyh Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanımdır.

Muzaffer Sarısözen (d. 1899, Sivas - ö. 4 Ocak 1963, Ankara), Türk folklorcusu, Türk Halk Müziği sanatçısı ve derleyicisi. Asıl adı Muzaffereddin Mazhar olup soyadı kanunundan önce Muzaffereddin, Muzaffer Sözen gibi isimleri kullanmıştır. Babası Nakşibendî şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanım’dır.

Halk müziği araştırmacısı, topluluk yönetmeni, folklor arşivi kurucusu, halk dansları öğretmeni, bağlama sanatçısı, eğitimci ve müzik yazarı. Sivas’ın tanınmış bir ailesinden gelen Muzaffer Sarısözen Sivas’ta ilkokul öğretmenliği yapmıştır. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuvarında öğrenim görmüştür. 1940 yılında Ankara Radyosunda kurulan “Yurttan Sesler” adlı halk müziği korosunu yönetmeye başlamıştır. İsmi “Yurttan Sesler” programıyla özdeşleşmiştir.
Muzaffer Sarısözen 1937 ile 1953 yılları arasında, on binden fazla halk ezgisini derledi ve kaydetti. Derlediği bu türküleri tasnif ederek çok zengin bir arşiv oluşturdu. Seçme Köy Türküleri, Türk Halk Musikisi Usulleri, Bağlamada Çok Seslilik, İki Sesli Halk Türküsü yayımlanmış kitaplarından bazılarıdır.

Eserleri

  • Seçme Köy Türküleri, (1941)
  • Yurttan Sesler, (1952)
  • Türk Halk Musikisi Usulleri, (1963)

Hakkında yayımlanan kitaplar

  • Alparslan Ayral, Muzaffer Sarısözen (Sivas 1995)
  • Niyazi Yılmaz, Türk Halk Müziğinin Kurucu Hocası Muzaffer Sarısözen (Ankara 1996)
  • Armağan Coşkun Elçi, Muzaffer Sarısözen: Hayatı, Eserleri ve Çalışmaları (Ankara 1997)

Kaynak:Eğitim Sistem

450
201
208
11
7
56
8
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.